2020-06-04 09:24

Guvernul renunţă la impozitul forfetar, iar microîntreprinderile ar putea plăti 3% impozit pe venit

 |  12:06
Guvernul renunţă la impozitul forfetar, iar microîntreprinderile ar putea plăti 3% impozit pe venit

Guvernula decis să renunţe la introducerea impozitului forfetar din cauzadificultăţilor care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem şianalizează posibilitatea revenirii la impozitarea cu 3% a veniturilormicroîntreprinderilor.

Impozitulforfetar urma să fie introdus începând cu anul viitor ca măsură compensatoriela impozitul minim, care a fost eliminat de la 1 octombrie.

Pentrua realiza ţinta de deficit stabilită pentru 2011 şi pentru a compensaeliminarea impozitului minim, Guvernul s-a angajat în scrisoarea către FMI săcontinue reformele în sectorul sănătate pentru a îmbunătăţi veniturile şi săcontroleze mai bine cheltuielile, să reducă subvenţiile totale destinatebunăstării animalelor pentru 2011, după confirmarea introducerii finanţăriiacestor programe din Programul Naţional European de Dezvoltare Rurală, săraţionalizeze în continuare ajutorul de stat şi să continue reducerea de angajaţiîn sectorul public, între altele prin menţinerea politicii de înlocuire a unuisingur angajat din 7 care părăsesc sistemul.

Potrivitsurselor, reintroducerea impozitului de 3% pe venitul microîntreprinderiloreste una din variantele care vor fi analizate împreună cu Comisia Europeană şiFMI pentru optimizarea sistemului fiscal şi o mai bună colectare a veniturilor.

"Odatăce ne vom situa în mod ferm pe traiectoria necesară pentru a realiza ţinta dedeficit pe care ne-o propunem, vom întreprinde - cu asistenţă tehnică de la FMIşi în consultare cu CE şi Banca Mondială - o analiză cuprinzătoare a sistemuluifiscal în vederea unei optimizări neutre din punct de vedere al veniturilor şisimplificării acestuia", se arată în scrisoare de intenţie către FMI,obţinută de MEDIAFAX.

MinistrulFinanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat luni, la Guvern că, dupădiscuţiile cu reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale,s-a ajuns la concluzia că eliminarea impozitului minim nu necesită măsuricompensatorii.

"Noiam avut discuţii şi cu FM, CE şi BM şi, analizând rezultatele privind execuţiabugetuilui, cei de la BM, CE şi FMI au spus că nu trebuie să compensămeliminarea impozitului minim. Am convenit să analizăm introducerea unui sistemsimplificat pentru IMM", a spus Ialomiţianu.

Întrebatdacă s-a renunţat la introducerea impozitului forfetar, ministrul a spus că vafi luată o decizie după ce autorităţile vor discuta cu reprezentanţii celortrei organisme.

Impozitulminim a fost introdus în primăvara anului trecut şi, potrivit autorităţilor,eliminarea acestuia nu are efect asupra încasărilor bugetare din 2010, iarimpactul pentru anul viitor este estimat la un miliard de lei.

Începândcu 1 octombrie, firmele plătesc impozit pe profit de 16%.

Pânăsfârşitul anului trecut, microîntreprinderile au beneficiat de un regim specialde impozitare, care le permitea să opteze între plata impozitului pe profit şiplata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv în ultimii ani până la 3%din venituri. Această prevedere nu a mai fost aplicată şi în 2010.

Microînterprinderileerau acele societăţi cu până la 9 angajaţi şi venituri anuale de cel mult100.000 de euro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine