2020-02-16 21:50

Henri Paul: Nu există noţiunea de cetăţean european. Fiecare ţară să se ocupe de propriii cetăţeni – VEZI FILM

 |  11:37

Ambasadorul Franţei laBucureşti a declarat, la PRO TV, că nu există noţiunea de cetăţean european,adăugând că în Franţa nu se poate vorbi de romi, ci de cetăţeni români,deoarece Parisul nu recunoaşte criteriul etnic şi a apreciat că fiecare ţarătrebuie să se ocupe de propriii cetăţeni.

"Sunt cetăţeniromâni. Noţiunea de cetăţeni europeni nu există. Arătaţi-mi mie o carte deidentitate pe care scrie că există cetăţenie europeană! Aveţi dumneavoastră aşaceva? Scrie cetăţean european pe cartea dumneavoastră de identitate? Nu. Scriecetăţean român, iar pe cartea mea de identitate scrie cetăţean francez.Noţiunea de cetăţean european nu există. Noi încercăm - şi nu e uşor - săintegrăm persoanele cele mai vulnerabile. Şi cheltuim foarte mult. (...)Fiecare ţară trebuie să se ocupe de propriii cetăţeni", a comentat el difuzată duminică de Pro TV.

El a adăugat că nimicnu poate împiedica cetăţenii repatriaţi să revină în Franţa, dar a adăugat căParisul tocmai din acest motiv a cerut Bucureştiului "să-şi integrezecetăţenii, să se ocupe de cei mai modeşti dintre ei".

"E clar că înRomânia trebuie făcut un mare plan de integrare a romilor", a spus HenriPaul, rememorând prima sa vizită la venirea în România, făcută la o familiecare se reinstalase în zona Timişoara, cu sprijin din partea autorităţilorfranceze.

Ambasadorul a povestitcă era o zonă plină de noroi, fără asfalt, fără apă.

" Cred că trebuiefăcut mult mai mult aici, în România, pentru integrare. Sunt lucruri concrete.Trebuie să ne oprim din a discuta mari principii republicane şi să vorbimlucruri concrete. Faceţi locuinţe, daţi de muncă, educaţi-i! De-asta existăfonduri europene. De-aia când au venit aici miniştrii francezi au spus: «Vă vomajuta să găsiţi fonduri europene». De-aia Comisia începe acum să zică «Da, da,am putea face ceva». Dar ce aşteaptă? ", a comentat Henri Paul.

"În Franţa nuputem vorbi de romi. Criteriul etnic nu există în Franţa. În Franţa existăromâni şi atât. Toţi românii care vor să vină în Franţa să muncească suntbineveniţi", a mai spus el.

"Romii nu suntproblema Franţei, ci a Europei, pentru că trebuie ca în Europa să avem opolitică hotărâtă de integrare a acestei categorii de populaţie, care estepuţin lăsată deoparte şi la care nu ne-am gândit prea des. Trebuie sărecunoaştem că Franţa este prima ţară carele-a spus celorlalţi, fără ipocrizie, că avem o problemă comună. Toţi ceilalţigândesc acest lucru. Toţi ceilalţi nu spun nimic, dar ştiu că este un adevăratsubiect. Franţa a avut curajul de a o spune. De ce? Pur şi simplu pentru că autorităţilefranceze au constatat că a existat, în primul rând la Paris, dar şi în Franţa,o creştere a infracţionalităţii în rândurile cetăţenilor români. Şi a fost ocreştere foarte mare", a afirmat ambasadorul.

El a adăugat că autorităţilefranceze au constatat o creştere a infracţionalităţii şi a situaţiilor ilegalecu privire la cetăţenii români. "Deci avem în Franţa primării, proprietăţiprivate, autorităţi de tot felul care cer poliţiei şi nouă să ne debarasăm deei, pentru că sunt în situaţie ilegală", a adăugat ambasadorul Henri Paul.

El a apreciat că înmod categoric repatrierea nu este soluţia problemei romilor, dar a adăugat căeste o soluţie pentru rezolvarea unei situaţii ilegale.

"Dacă aveţi uncetăţean străin aflat într-o situaţie ilegală într-o ţară, acea ţară nu poate suporta ilegalităţile comise. Aceasta esteproblema. (...) Dacă de exemplu aveţi o casă de la ţară şi după un timpconstataţi că în casa dv s-a instalat o familie ce faceţi? Ziceţi «Mulţumesc.Rămâneţi aici»? Asta se întâmplă în Franţa", a comentat Henri Paul.

Ambasadorul a adăugatcă directivele europene, transpuse în legislaţia europeană, stabilesc că, dupăun termen de 3 luni de şedere legală, un cetăţean trebuie să îşi găsească delucru şi "nu trebuie să stea la mila ajutorului Franţei".

El a insistat săsublinieze faptul că Franţa primeşte anual 4.000 de români la muncă, încondiţii legale. Şi tot anual, potrivit ambasadorului, Franţa găzduieşte 4.000de studenţi români. "Altfel spus, anual avem 8.000 de români care vin şistau legal mai mult de trei luni", a precizat diplomatul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-12-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine