2019-10-16 20:08

Hidrologii instituie cod portocaliu pe Tisa, Vişeu, Iza şi Tur, de joi până vineri

 |  16:15
Hidrologii instituie cod portocaliu pe Tisa, Vişeu, Iza şi Tur, de joi până vineri

Hidrologiiau instituit, joi, codul portocaliu pe întreg sectorul românesc al Tisei,precum şi pe anumite tronsoane ale râurilor Iza, Vişeu şi Tur, iar cel vizând osecţiune a râului Crasna, instituit miercuri, a fost prelungit cu încă o zi.

Avertizareahidrologilor intră în vigoare încă de joi după-amiază şi va fi valabilă pânăvineri după-amiază.

Codulgalben instituit anterior pe mai multe sectoare ale râurilor Vişeu, Iza, Tur,Lăpuş, Crasna, Barcău şi Crişul Negru rămâne în vigoare încă o zi.

"Perâul Tisa s-a instituit cod portocaliu din cauza propagării viiturii formate pesectorul ucrainean al Tisei şi aportului afluenţilor româneşti Vişeu şiIza", se arată într-un comunicat de joi al Institutului Naţional deHidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Purtătorulde cuvânt al Administraţiei Naţionale "Apele Române", Ana MariaTănase, a declarat, joi, că în urma informaţiilor venite din Ucraina,coroborate cu datele obţinute până în prezent referitor la precipitaţii şiniveluri înregistrate pe râurile Tisa şi Iza, cotele Tisei se vor situa, joinoapte, în jurul cotei de inundaţie, cu circa 70-80 de centimetri faţă denivelul actual.

"Înzona localităţii Remeţi-Sighetu Marmaţiei se pot produce eventuale pagube cucaracter local. DN 19 a fost deja inundat, datorită situării acestuia foarteaproape de râu", a precizat Ana Maria Tănase.

EchipeleANAR intervin cu două basculante şi un buldoexcavator, fiind executate,împreună cu autorităţile locale şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii deUrgenţă, lucrări de supraînălţare şi consolidare pe circa 70 metri lineri, înaceeaşi zonă.

Eaa precizat că pe râul Iza, la Strâmtura, cotele sunt cu 10 centimetri pestecota de atenţie, la Vadu Izei sunt cu 76 de centimetri, iar pe râul Tisa,nivelul apei la Valea Vişeului este de 190 de centimetri şi mai are 10centimetri până la cota de inundaţie.

Şimeteorologii au emis o atenţionare cod galben de ninsoare, vânt şi ger în toatăţara, valabilă de joi seară până vineri la prânz.

Potrivitavertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), de joi, ora20.00 şi până vineri, ora 12.00, vântul va prezenta intensificări temporare întoate regiunile ţării, cu viteze ce vor depăşi la rafală 70 - 75 de kilometripe oră, îndeosebi în sudul şi în estul ţării. În nord, centru şi est, precum şiîn zonele montane va ninge, iar local va fi şi viscol.

Vineri,precipitaţiile şi vântul se vor diminua, dar vremea va intra într-un proces derăcire accentuată, devenind local geroasă, se mai arată în atenţionarea ANM.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-12-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray