2020-08-05 02:07

Hollande aminteşte că Atena trebuie să-şi demonstreze credibilitatea

 |  14:17
Hollande aminteşte că Atena trebuie să-şi demonstreze credibilitatea

Atena trebuie să facă dovada credibilităţii angajamentelor sale de redresare bugetară, a amintit preşedintele francez Francois Hollande, dând asigurări că nici nu se pune problema ieşirii Greciei din zona euro. La rândul său, premierul grec Antonis Samaras i-a avertizat pe cei care 'continuă să speculeze împotriva Greciei' că ţara sa 'va reuşi şi va rămâne în zona euro şi va juca un rol important în cadrul Uniunii Europene'.

'Grecia se află în zona euro şi trebuie să rămână în zona euro', a declarat Hollande în urma întrevederii, la Palatul Elysee, cu premierul grec. Atena 'trebuie să facă în continuare dovada credibilităţii programului său şi a voinţei liderilor săi de a merge până la capăt', a ţinut totuşi să sublinieze Hollande.

'Vom arăta că Europa este capabilă să-şi depăşească dificultăţile şi problemele (...), iar pentru aceasta avem nevoie de eforturi şi de angajamente, dar şi de o relansare economică', a declarat Samaras, 'Putem să ne realizăm obiectivele şi angajamentele, să ne reducem deficitele, datoria, să finalizăm reformele structurale iniţiate', a adăugat premierul grec.

Prin această ultimă întâlnire cu Hollande, noul premier grec îşi încheie ofensiva diplomatică pe lângă cei mai importanţi lideri europeni, pe care a încercat să-i convingă că ţara sa va depune toate eforturile necesare pentru menţinerea ei în zona euro, insistând însă pentru o amânare suplimentară cu doi ani, până în 2016, pentru reducerea de cheltuieli şi implementarea reformelor dure cerute de troica creditorilor internaţionali formată din UE, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. 'Noi nu cerem mai mulţi bani, ci un răgaz pentru a respira', a declarat premierul elen în urma întâlnirii de vineri cu cancelarul german Angela Merkel.

Creditorii internaţionali ai Greciei le-au cerut autorităţilor de la Atena să relanseze programul de redresare convenit cu UE-FMI-BCE pentru a reuşi să reia acordarea de fonduri, cu o nouă tranşă de împrumuturi de 31,5 miliarde de euro.O decizie privind reluarea împrumuturilor este aşteptată în luna septembrie, după raportul experţilor troicii. În schimb, autorităţile elene ar dori şi ele un răgaz suplimentar de doi ani pentru a putea asana bugetul, până în 2016 şi nu până în 2014, cum s-a convenit iniţial, scrie Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639573-07-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz