2019-08-23 08:07

Hossu: FMI a spus că există posibilitatea majorării salariului minim, însă fără să crească şomajul

 |  16:15
Hossu: FMI a spus că există posibilitatea majorării salariului minim, însă fără să crească şomajul

ReprezentanţiiFondului Monetar Internaţional în România le-au spus sindicaliştilor că existăposibilitatea majorării salariului minim, însă acest lucru trebuie făcut astfelîncât să nu crească rata şomajului, a declarat preşedintele "CartelAlfa", Bogdan Hossu.

Hossu a spus, lafinalul întâlniri cu delegaţia FMI, că sindicatele şi-au exprimat punctul devedere cu privire la salariul minim, care ar trebui să fie de 750 de lei, iarreprezentanţii Fondului au declarat că vor face calcule legate de implicaţiileeconomice, îngrijorarea lor fiind să nu existe un efect negativ privindpierderea unor locuri de muncă.

"Le-amarătat că politicile de îngheţare a salariului minim nu au creat niciun loc demuncă, iar când salariul minim a crescut peste 40 la sută, adică în 2002, nu aexistat nicio pierdere de locuri de muncă şi această măsură nu a avut niciunefect inflaţionist", a mai spus Hossu.

Liderul"Cartel Alfa" a adăugat că sindicaliştii le-au sugeratreprezentanţilor FMI ca în cazul Legii salarizării să se găsească o soluţiecare să elimine posibilele conflicte sociale şi un lung proces în justiţie carear bloca aplicarea acesteia.

ReprezentanţiiFMI au spus că vor analiza această problemă, sindicatele urmând să le trimităcalculele proprii privind păstrarea ca bază a salariilor din decembrie 2009 şiîngheţarea lor, după revenire, în sectorul bugetar în tot anul 2011, a mai spusHossu.

Pe de altăparte, sindicatele au mai discutat cu FMI problematica pieţei muncii şidezvoltarea de noi locuri de muncă, aceasta fiind o prioritate pe care Guvernular trebui să o aibă.

"FMI ne-amai transmis odată invitaţia de a participa pe 2 noiembrie la un seminar pentrugăsirea modalităţilor practice de identificare pentru combaterea evaziuniifiscale pe piaţa muncii şi a unor politici concrete de creare a noi locuri demuncă", a precizat Hossu.

El a mai arătatcă un alt subiect abordat de cele două părţi se referă la absorbţia fondurilorstructurale, sindicatele urmând să înainteze FMI un material care să sugerezecâteva modalităţi de susţinere a absorbţiei.

"Amsubliniat solicitarea expresă de a reanaliza rapid, pe partea Uniunii Europene,deblocarea raportului de gradul III a auditorilor din România", a spusHossu.

Cu privire lacoeficientul 1 din Legea salarizării, a cărui valoare sindicatele o vor de celpuţin 705 lei, reprezentanţii FMI urmează să facă o reevaluare a calculelor înbaza studiului făcut de Ministerul Finanţelor, pentru a vedea dacă existăposibilitatea de revenire sau nu.

Hossu a maideclarat că s-a discutat despre un nou potenţial acord cu FMI, aceştiaconsiderând că măsurile aplicate în 2009 şi 2010 au fost de stabilizare asistemului economic în România, mai ales pe sectorul bugetar.

Potrivit luiHossu un alt acord va avea ca prioritate dezvoltarea economică.

În ce priveşteCodul muncii, reprezentanţii FMI au spus că nu au făcut nicio cerere cu privirela modificarea acestuia, dar că trebuie să nu existe o împiedicare îndezvoltarea normală a pieţei muncii. Astfel reprezentanţii FMI vor cereGuvernului să le explice ce vor să schimbe în Codul muncii şi să le trimitădocumente oficiale în acest sens, a mai spus Hossu.

Şeful misiuniiFMI în România, Jeffrey Franks, a declarat luni, că "ar putea fi loc"pentru o creştere a salariului minim, dar această decizie trebuie analizată cuatenţie, pentru că o majorare prea mare ar avea efecte negative.

"Oricecreştere a salariului minim ar trebui studiată şi calculată foarte atent,pentru că în cazul unei majorări prea mari aceasta ar putea avea efecte foartenegative. Ar mai putea fi loc, dar trebuie să vedem cât", a spus Franks.

O misiune a FMIeste prezentă începând din 20 octombrie, la Bucureşti pentru evaluareaacordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţileromâne pentru încheierea unei noi înţelegeri. Vizita delegaţiei FMI se vaîncheia pe 1 noiembrie.

România are unacord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale,în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit pânăacum de la Fond tranşe în valoare de 9,8 miliarde DST, echivalentul a 11,6miliarde de euro (la cursurile de la momentele eliberării fiecărei tranşe) şide 3,65 miliarde euro de CE.

Următoareatranşe de la FMI urmează să fie eliberată la mijlocul lunii decembrie şi are ovaloare de 769 milioane DST (870 milioane euro).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-02-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray