2020-02-16 21:52

IGPR: Poliţistului îi este interzis să declare sau să participe la greve, potrivit legii

 |  11:46
IGPR: Poliţistului îi este interzis să declare sau să participe la greve, potrivit legii

Inspectoratul General al Poliţiei Române afirmă căserviciul poliţienesc are caracter permanent şi obligatoriu, poliţistului îieste interzis să declare sau să participe la greve, iar nemulţumirile şi le potexprima în timpul liber, conform prevederilor legale.

"Conducerea Poliţiei Române, atât la nivel central,cât şi la nivel local se află într-un permanent dialog cu organizaţiilesindicale reprezentative. Activitatea poliţistului este strict reglementată decătre prevederile Legii 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea PoliţieiRomâne, ale Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului şi ale HG 991/2005privind aprobarea Codului de Etică şi Deontologie a Poliţistului", searată într-un comunicat de joi al IGPR.

Aceste acte normative prevăd faptul că serviciul poliţienesc are caracter permanent şi obligatoriu, iarpoliţistului îi este interzis să declare sau să participe la greve,explică Poliţia Română.

"De asemenea, poliţistul aredatoria de a răspunde la orice solicitare privind exercitarea profesiei, să sesesizeze despre orice încălcare a legii, având obligaţia să intervină cupromptitudine pentru soluţionarea acesteia, în conformitate cuprerogativele specifice funcţiei publice pe care o deţine. Poliţiştii îşi pot exprima nemulţumirile, întimpul liber, conform prevederilor legale în vigoare", subliniazăsursa citată.

IGPR se declară în continuare suntem deschis la orice formă de dialog şianaliză, pentru ca împreună cu organizaţiile sindicale şi organizaţiaprofesională să găsească cele mai bune soluţii.

Preşedintele Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi PersonaluluiConstractual (SNPPC), Marian Gruia, a declarat, miercuri, într-o conferinţă depresă, că poliţiştii îşi reduc activitatea, începând de luni nu mai participăla audieri în dosarele penale, nu mai dau amenzi, nu mai dirijează circulaţia,pentru că sunt plătiţi doar 75 la sută, astfel că îşi vor limita activitatea la75 la sută.

"Din 20 septembrie anumiteactivităţi vor fi reduse. Poliţiştii vor merge în teren, dar vor sta înpuncte fixe, nu vor acţiona decât la apelurile de urgenţă 112. Poliţia rutierănu va mai dirija circulaţia, nu va mai da amenzi, ci doar avertismente, nu vormai face audieri în dosarele penale. Protestul nostru este similar cu cel almagistraţilor. Avertizăm autorităţile să nu facă presiuni la adresa noastră căs-ar putea să se trezească cu o revoltă fără precedent", a spus Gruia.

SNPPC a solicitat o întâlnire urgentă cu premierul Emil Boc, dar nu auprimit încă răspuns. "Din informaţiile pe care le deţin sindicatele, şefiiinspectoratelor judeţene au comunicat ierarhic despre starea de tensiune carese acutizează în unităţi fără a se solidariza cu problemele personalului. Înacest context, conducerea superioară a poliţiei fără să prezinte public oviziune, o strategie sau un plan de măsuri motivat a reacţionat transmiţândconducerilor profesionale teritoriale atenţionări privind interdicţiapoliţiştilor de a declara sau de a participa la grevă", a zis Gruia.

Liderul sindical a precizat că poliţiştii nu vor declara grevă şi nici nuvor participa la această formă de protest, acţiunile lor fiind similare cu celeale magistraţilor din septembrie 2009 şi poliţiştii va trebui să fie trataţisimilar cu magistraţii de către instuţiile statului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-09-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine