2020-06-04 08:47

Iliescu: După şase ani de mandat, Băsescu nu a învăţat care este rolul său constituţional

 |  13:19
Iliescu: După şase ani de mandat, Băsescu nu a învăţat care este rolul său constituţional

Fostulşef al statului Ion Iliescu susţine, într-o postare pe blogul său, că, dupăaproape şase ani de mandat, Traian Băsescu nu a învăţat care este rolul său capreşedinte în sistemul constituţional românesc, iar declaraţia sa cu privire laCC nu este doar şocantă, "ci într-adevăr penibilă".

"Înultima vreme, domnul Traian Băsescu a avut câteva ieşiri publice, care mai decare mai şocante. Însă, declaraţia sa cu privire la Curtea Constituţională, pecare a caracterizat-o că fiind «penibilă» este nu doar şocantă, ci într-adevărpenibilă!", scrie Ion Iliescu.

Eladaugă că, poate, această declaraţie este "în stilul cunoscut, de totalăinconsecvenţă, pe care îl practică domnul Băsescu".

"Cândi-a convenit, a luat apărarea Curţii Constituţionale; când nu-i convine, nu arenicio reţinere să o jignească. Deşi, aşa cum constată mulţi comentatori,componenţa Curţii s-a schimbat în ultimul timp, incluzând exclusiv oamenipropuşi de Cotroceni şi de PDL", mai scrie Iliescu. În opinia fostului şef al statului, nu numai că o asemenea declaraţie esteinacceptabilă pentru preşedintele ţării - primul care trebuie să apereinstituţiile statului -, dar este de natură să constituie un nou precedentpericulos, aşa cum au fost şi altele, când preşedintele Băsescu a atacatParlamentul, Justiţia, magistraţii, corpul didactic.

"Înultima vreme, Traian Băsescu a declarat război tuturor! Acesta este rolulconstituţional al unui preşedinte? Nici acum, după aproape şase ani de mandat,domnul Traian Băsescu nu a învăţat care este rolul său ca preşedinte însistemul nostru constituţional! El a rămas cu o mare ranchiună faţă de cei carel-au suspendat în anul 2007, în loc să înveţe din lecţia de atunci!",consideră Ion Iliescu.Preşedintele de onoare al PSD mai scrie că, din păcate, acum, când ţara treceprin momente grele şi când ar fi nevoie de un om echilibrat în frunteastatului, "modul intempestiv şi superficial în care se comportă actualulpreşedinte este de natură să agraveze lucrurile".

IonIliescu apreciază şi că, de fapt, prin aşa-zisul moratoriu propus,"preşedintele ar dori, aşa cum explică «pe înţelesul tuturor», ca opoziţiadin Parlament să stea cuminte în bănci şi să voteze legile aşa cum sunt elepropuse de guvern".

"Este un mod total neserios de a înţelege relaţiile dintre putere şi opoziţie îndemocraţie. În schimb, episodul scandalos al fraudării voturilor în CameraDeputaţilor de către preşedinta acestei camere şi care a provocat perturbareaactivităţii camerei se încearcă a fi eludat; ceea ce, bineînţeles că nu poatefi acceptat de către opoziţie", mai scrie Iliescu. El consideră că au dreptate toţi comentatorii care subliniază că, în esenţa,cel ce întreţine starea de încordare şi blochează totul în viaţa politică estechiar preşedintele Băsescu, care nu-şi îndeplineşte rolul pe care i-l conferăConstituţia.

PreşedinteleTraian Băsescu a declarat, joi, că au fost probleme serioase în discuţiile cuFMI, CE, BM legate de "credibilitatea şi predictibilitatea"deciziilor instituţiilor juridice ale României, care adesea "farăjustificare şi temei constituţional" au interferat "masiv"politica economică a Guvernului.

"Amavut probleme extrem de serioase în discuţiile cu FMI, UE şi Banca Mondialălegate de credibilitatea şi predictibilitatea deciziilor instituţiilor juridiceale României, care adesea fară justificare şi temei constituţional sau legal auinterferat masiv politica economică a Guvernului", a spus preşedinteleTraian Băsescu, la Conferinţa "Parteneriat pentru creştere economică în2011". organizată de "Ziarul Financiar" şi ConsiliulInvestitorilor Străini.

Potrivitşefului statului, faptul că s-au luat decizii extrem de importante nu pecriterii constituţionale, ci pe criterii de oportunitate "pune Româniaîntr-o situţie exterem de dificilă".

"Aicicred că este evident pentru oricine cât de penibilă poate fi o instituţie astatului român care spune, da, facem pensiile după contribuţie, dar la o sigurăcategorie nu, cea în care sunt şi eu. Sau, da, ar fi bună Legea educaţiei, darsă afectezi profesorii... păi şi noi câţiva suntem profesori", a mai spusel.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-12-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine