2019-08-23 07:39

Ioan Niculae: Dacă n-o să mai pot utiliza doar gaz din producţia internă, închid toate combinatele

 |  18:55

Omulde afaceri Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, a declarat miercuri că vaînchide toate combinatele chimice pe care le deţine după 31 octombrie, data lacare încetează prevederile legii care permite companiilor din sectorul chimicsă utilizeze gaz doar de provenienţă internă.

"Voiînchide toate combinatele după 31 octombrie, cu excepţia celui de la Slobozia,pe care îl mai ţin deschis şi în luna noiembrie, pentru că am un contract cu elpe care trebuie să-l închei", a spus Niculae.

Omulde afaceri deţine cinci combinate de îngrăşăminte chimice - Amonil Slobozia,Donauchem Turnu Mgurele, Amurco Bacău, Gaproco Piatra Neamţ şi NitroporosFăgăraş.

Oserie de companii din sectorul chimic consumă doar gaze din producţia internăpână la 31 octombrie, aceasta fiind o măsură a Guvernului de sprijinire asectorului în perioada de criză economică. În mod normal, consumatoriiutilizează un coş format din gaze produse intern şi gaze din import.

Consumulanual al industriei chimice şi petrochimice din România se ridică la circa 2,5miliarde metri cubi. Consumul de gaze la nivel naţional este de peste 13miliarde metri cubi.

"Oprimproducţia pentru că nu avem de unde să mai luăm gaze. Diferenţa dintre gazulprodus intern şi cel importat este de la simplu la dublu. Dacă ajungem săimportăm chiar şi 20% din gaz, nu mai este rentabil", a adăugatproprietarul InterAgro.

Elcrede că, dacă nu vor fi prelungite prevederile legii, "probabil cinevavrea să pună mâna" pe gazul românesc.

Directorulcomercial al combinatului de îngrăşăminte chimice Azomureş, Mihai Ogrean, adeclarat recent că o soluţie de funcţionare optimă este "prelungirea"legii care permite utilizarea doar a gazului de provenienţă internă.

"Deocamdată,ceea ce se poate spune este că până la 31 octombrie beneficiem de prevederileacestei legi, care ne permite să utilizăm doar gaz de provenienţă internă. Seintenţionează să se prelungească termenul de valabilitate, săptămâna viitoareexistă o întâlnire la nivelul Ministerului Economiei şi cu domnul ministru avemo discuţie pe tema asta, încă nu putem să spunem cu certitudine dacă perioadade valabilitate va fi prelungită, lucru care anul trecut s-a făcut şi a fostbenefic, pentru că am reuşit să nu oprim producţia, ca atare exporturilejudeţului au crescut cu 30%, şi asta se datorează şi faptului că Azomureş n-amai fost oprit", a spus Ogrean.

Ela adăugat că reprezentanţii combinatului speră să beneficieze de condiţiisimilare şi în viitor, pentru că perioada "critică şi dificilă încă n-atrecut", nici măcar pe piaţa mondială, deşi o revigorare uşoară a pieţiise sesizează.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-07-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray