2020-02-17 14:46

Irakienii sunt capabili să îşi asigure singuri securitatea, afirmă Casa Albă

 |  13:17
Irakienii sunt capabili să îşi asigure singuri securitatea, afirmă Casa Albă

CasaAlbă a afirmat joi că irakieni sunt capabili să îşi asigure propria securitateşi că misiunea de luptă a forţelor americane în Irak, în curs de încheiere,este încoronată de succes.

PreşedinteleBarack Obama "este sigur că procesul de tranziţie de la o misiune de luptă(a militarilor americani) în Irak la o preluare de către forţele irakiene acontrolului securităţii lor a fost încoronat de succes", a declaratpurtătorul de cuvânt adjunct al Casei Albe, Bill Burton.

Irakienii"sunt capabili să preia sarcina propriei lor securităţi", a subliniatBurton, în timpul unei conferinţe de presă la Martha's Vineyard, o insulă dinMassachusetts unde preşedintele Obama petrece în familie aproximativ zece zilede concediu.

Întrebatîn legătură cu violenţele care continuă să aibă loc în Irak şi în legătură cuvalul de atentate care a costat miercuri viaţa a 53 de persoane în aceastăţară, Burton a declarat că "bineînţeles, preşedintele condamnă orice actde violenţă" şi acţiunile "persoanelor care încearcă să provoaceeşecul progreselor spre democraţie pe care Irakul este în curs de a leobţine".

"Dinnefericire, există oameni care vor să facă astfel încât aceste eforturi să nureuşească în Irak şi această situaţie va continua fără îndoială, dar violenţaîn general este în scădere", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Obamaurmează să susţină marţi seară un discurs solemn din Biroul Oval de la CasaAlbă, pentru a marca sfârşitul misiunii militare americane în Irak. El va mergeînainte într-o bază militară din Texas, "pentru a se întâlni cumilitari", potrivit preşedinţiei.

Efectivelearmatei americane în Irak au ajuns în această săptămână sub pragul simbolic de50.000 de militari.

Înconformitate cu promisiunile lui Obama, misiunea de luptă americană urmează săse încheie oficial la 31 august. Militarii care rămân, însărcinaţi să ofere"consiliere şi ajutor" armatei irakiene, vor trebui să părăseascăţara până la sfârşitul anului 2011.

Întimpul discursului de marţi, potrivit lui Burton, preşedintele "va spuneevident că această zi este o etapă importantă, în condiţiile în care misiuneanoastră în Irak se schimbă. El va vorbi despre curajul militarilor americanicare au luptat acolo".

Obama"se va referi la politica noastră în Irak pe viitor şi la modul în care eaeste legată de lupta noastră împotriva reţelei al-Qaida în Afganistan şi înîntreaga lume", potrivit purtătorului de cuvânt.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine