2020-01-25 07:10

Isărescu: Arieratele sunt una dintre explicaţiile pentru care avem şi recesiune şi inflaţie

 |  14:58
Isărescu: Arieratele sunt una dintre explicaţiile pentru care avem şi recesiune şi inflaţie

Arieratele reprezintă una dintre explicaţiile pentru careRomânia înregistrează şi recesiune şi inflaţie ridicată, lanţul de întârzieride plată fiind mai periculos decât deficitele mari, a declarat sâmbătă,guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"Arieratele sunt una dintre explicaţiile pentrucare avem şi recesiune şi inflaţie încă ridicată. Oricum este o problemă majorăa României pentru că este ca o boală contagioasă care se răspândeşte şidenaturează fondul economiei de piaţă, care este disciplina monetară, fiscală,plăţile la timp. Determină un lanţ de întârzieri de plată mai rele decâtdeficitele", a spus Isărescu la seminarul EU-Cofiel organizat de BNR,Alpha Bank şi ARB.

Guvernatorul BNR a arătat că, mai grav decât căalimentează recesiunea, este faptul arieratele "o distorsionează prindistribuţie".

şiar trebui ca statul să dea un exemplu pozitiv şi să îşi achite debitele, pentrucă altfel "se strică atmosfera asupra economiei de piaţă".

România va solicita FMI a şasea derogare de la începutulacordului stand-by privind atingerea ţintei de arierate. FMI a cerut Guvernului, la misiunea de evaluare a acordului, să plăteascăo parte semnificativă din arierate ca precondiţie pentru următoarea tranşă,după ce a constatat că la datoriile statului s-au adăugat din luna septembrieobligaţii de 1 miliard de lei numai la sănătate, deşi s-au achitat 2 miliardelei către acest sector.

Arieratele statului (restanţe de plată de peste 90 de zile) au ajuns lafinele lunii iunie la două miliarde de lei, aproape dublu faţă de ţintastabilită în acordul cu FMI pentru jumătatea anului, de 1,09 miliarde lei,creşterea faţă de luna martie fiind de 240 milioane lei.

Plăţile restante ale statului către companiile private s-au redus peparcursul acestui an cu doar 500 milioane de lei, valoarea arieratelortotalizând 1,5 miliarde lei la sfârşitul lunii septembrie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-12-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine