2020-07-10 04:15

Isărescu: Românii sunt cei care au îndatorat România şi nu băncile comerciale

 |  13:29
Isărescu: Românii sunt cei care au îndatorat România şi nu băncile comerciale

Românii sunt cei care au îndatorat România şi nu băncile comerciale careau atras resurse din exterior pentru a acoperi cererea de finanţare, a declaratmiercuri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"3,7 milioane de debitori au creditede consum negarantate. Răspunsul meu este tranşant: este clar că decizia deîndatorare a fost democratică (... ) Numai în 2007-2009 s-au cumpărat un milionde maşini noi, 17 miliarde de euro, deci eu cred că la întrebarea cine aîndatorat România trebuie să avem în vedere acest lucru. Băncile aufost intermediari, putem spune că i-au ademenit (...), dar nu s-au împrumutatele ca să îndatoreze România, s-au împrumutat românii ", a spus Isărescu laseminarul "Forumul bancar" organizat de FinMedia la BNR.

El a spus că din cele 22 de miliarde euro atrase din străinătate debăncile comerciale majoritatea sumelor a fost dirijată către creditare.

"Băncileau active externe de 2 miliarde de euro şi active interne de 50 de miliarde deeuro. Cu alte cuvinte băncile şi-au făcut datoria pe plan intern, au luateconomisirile temporar disponibile şi le-au plasat în active şi din pasiveexterne de 22 de miliarde de euro au dat credite, în principal (...) deci băncile dinRomânia ar fi vinovate, ca să folosesc cuvântul tare, de 22 de miliarde eurodin 90 de mililarde euro total datorie externă", a continuat BNR

Oficialul BNR a arătat că din totalul îndatorării companiilor şipopulaţie de 310 miliarde lei, două treimi provin de la băncile comercialeautohtone, 9% de la instituţii financaire nebancare şi 24% de la creditoriexterni.

El a punctat că 4,5 milioane de persoane au luat credite în ultimii ani,ceea ce înseamnă jumătate din populaţia activă.

Isărescu a mai arătat că din totalul datoriei externe de la 31octombrie, de 89 de miliarde euro, 17,6 miliarde euro sunt împrumuturi petermen scurt, iar 71,6 miliarde euro pe termen mediu şi lung, aproximativ 40 demiliarde euro fiind împrumturi ale sectorului real.

"Grosul datoriei externe este în sectorul real, iar cea mai mareparte este către sectorul neproductiv. Vreo 5 miliarde euro în magazinele detip supermarket. Au fost utile, puteau fi evitate? Deschid doar o discuţie.70%din datoria privată este în sectorul neproductiv", a spus Isărescu.

Potrivit oficialului BNR, din datroria externă 18,5 miliarde de eurosunt datorie publică, din care 1,2 miliarde euro pe termen scurt şi 17,3miliarde euro pe termen lung. La datoria publică se adaugă şi 9 miliarde deeuro bani atraşi de BNR prin împrumutul de la FMI, de tip swap.

Isărescu apreciază că datoria publică, inclusiv datoria BNR, "estemanageriabilă", iar rezervele valutare sunt chiar excedentare, dacă seelimină rolul lor de asigurarea a credibilităţii externe.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz