2020-07-02 10:27

Isărescu:Pieţele devin nervoase când datoria publică trece de 40% din PIB în ţări ca România

 |  15:13
Isărescu:Pieţele devin nervoase când datoria publică trece de 40% din PIB în ţări ca România

Pieţeleinternaţionale devin mult mai "nervoase" atunci când datoria publicăîn multe ţări, inclusiv România, depăşeşte 40% din PIB, deşi limita europeanăeste de 60%, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, subliniindcă, în aceste condiţii, rezerva valutară a băncii centrale nu este unaexcesivă.

"Suntţări din America Latină care au intrat în default cu o datorie publică de 20%.Există în literatura de specialitate lucrări care spun că o fi 60% plafoneuropean privind ponderea datoriei publice în PIB, dar în cazul multor ţări, şiRomânia se situează în această categorie, la o datorie de 40% din PIB, pieţeledevin mult mai nervoase", a spus Isărescu, la Forumul Bancar Român,organizat de FinMedia la BNR.

Ela subliniat că, în aceste condiţii, banca centrală nu ţine o rezervă excesivădin punct de vedere al credibilităţii.

Deaceeaşi părere a fost şi preşedintele ING Bank România, Mişu Negriţoiu, careconsideră că problema principală este reprezentată de datoria publică, deşiaceasta are o pondere destul de mică în datoria externă.

"Măsurprinde că după 15 ani noi tot mai dezbatem basic economics. Cred cădezbaterea pe datoria externă este mai mult emoţională decât fundamentală. Eucred că trebuie să ne punem problema datoria publice. Până la urmă,nervozitatea pieţelor de capital este dată de dimensiunea datoriei publice",a spus Negriţoiu.

Rezervelevalutare ale BNR totalizau 32,309 miliarde euro la finele lunii octombrie.

La31 august, datoria publică a României însuma 179,324 miliarde lei, respectiv35% din PIB, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Potrivitdatelor BNR, datoria externă totală a României, incluzând datoriile pe termenmediu şi lung (datoria publică directă, datoria public garantată, negarantatăpublic, depozite pe termen mediu şi lung ale nerezidenţilor, împrumuturi de laFMI) şi datoriile pe termen scurt, se situa la finele lunii septembrie la89,318 miliarde euro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz