2020-02-28 14:55

Iustin Covei şi alţi opt acuzaţi de fraude bancare rămân în arest

 |  19:13
Iustin Covei şi alţi opt acuzaţi de fraude bancare rămân în arest

Curtea deApel Bucureşti a decis ca Iustin Covei şi alte opt persoane, acuzate de fraudebancare, să rămână în arest preventiv, acceptând însă eliberarea condiţionată aaltor doi învinuiţi în proces.

TribunalulBucureşti decisese, în 13 august, înlocuirea arestului preventiv cu interdicţiade a părăsi localitatea în cazul lui Iustin Covei - fiu de judecător şi nepotde procuror -, a lui Jean Marin Mihăilă, Dan Mihail Bârcă, Petrel Hălănei, SergiuNicuşor Dumitriu, Eman Vătă-Măniţă, Florin Nicolae Dirivan, Alin Andrei Şoşa şiSorin Costel Buruiană.

Aceastădecizie a fost contestată de procurorii Direcţiei de Investigare aInfracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Astfel, Curteade Apel Bucureşti (CAB) a decis, luni, ca doar Marius Francisc Dancă şi MariusIonel Trâncă să fie eliberaţi sub control judiciar.

Procurorulde şedinţă a susţinut în faţa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti că cei 11nu ar trebui eliberaţi, arătând că instanţa de fond a dat dovadă de grabă.

Acuzarea aarătat că, prin interdicţiile impuse, Tribunalul Bucureşti nu a făcut decât săse asigure că aceştia se vor prezenta la instanţă, însă a susţinut că ei arputea să facă din nou infracţiunile pentru care sunt judecaţi.

Pe de altăparte, procurorul de şedinţă a spus că, deşi termenul rezonabil recomandat deCurtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a fost depăşit, trebuie avut învedere că acest dosar este unul complex, cu mulţi inculpaţi şi cu infracţiunisăvârşite pe trei continente.

Avocaţii aucerut instanţei să respingă recursul procurorilor DIICOT şi să îi elibereze pecei 11 sub control judiciar. Apărătorii au susţinut că cercetareajudecătorească este aproape finalizată în acest caz, toţi cei implicaţi fiindaudiaţi de instanţă.

TribunalulBucureşti decisese ca Iustin Covei şi celelalte zece persoane să nu părăseascăoraşul de domiciliu, cu excepţia termenelor de judecată a procesului, decât cuîncuviinţarea instanţei de judecată, să se prezinte la instanţa de judecată oride câte ori sunt chemaţi, să se prezinte la secţia de poliţie în a cărei razăîşi au domiciliul, conform programului întocmit de organul de poliţie sau oride câte ori sunt chemaţi, să nu îşi schimbe locuinţele fără încuviinţareainstanţei de judecată.

Alteinterdicţii sunt să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categoriede arme. În timpul eliberării provizorii, inculpaţii nu au voie să ia legăturaîntre ei sau cu martorii.

ProcuroriiDIICOT - Structura Centrală i-au trimis în judecată, în 8 martie, pe IustinCovei - zis Pralea sau Copilu, Jean Marin Mihăilă - zis Marius, DragoşDumitrescu - zis Baronul, Adrian Abagiu, Dan-Mihail Bârcă - zis Miţă, AndreiSandu, Marius-Francisc Dancă, Petrel Hălănei, Sergiu-Nicuşor Dumitriu, EmanVătămăniţă, Ionel Trâncă - zis Bizu sau Hermano, Ionel Călin - zis Nixon,Florin Nicolae Dirivan - zis Fulgerică, Alin Andrei Şoşa, Sorin CostelBuruiană, toţi în stare de arest preventiv.

Totodată,sunt judecaţi în stare de libertate Ionuţ Laurenţiu Tuţă - zis Ionică, MihaiAdrian Ţâştea - zis Ţuc şi Tudor Rada.

Cei 18 suntacuzaţi de iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grupinfracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice -fabricarea şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelorde plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos,punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificate,accesul fără drept la un sistem informatic prin încălcarea măsurilor desecuritate, falsificarea şi punerea în circulaţie a instrumentelor de platăelectronică.

PotrivitDIICOT, cercetările efectuate în cauză au conturat existenţa, pe razamunicipiului Craiova, a patru grupări infracţionale, cu legături între ele,care îşi derulau activitatea infracţională atât în România, cât şi înstrăinătate.

Astfel, încursul anului 2009, Jean Marin Mihăilă, în calitate de lider, împreună cuDragoş Dumitrescu, Adrian Abagiu, Nicoliţă Păuna şi alte persoane, auconstituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi Tudor Rada,Marius Francisc Dancă, pentru activităţii de skimming pe teritoriul Australieişi a altor ţări.

"Subcoordonarea inculpatului Mihăilă, în perioada februarie 2009-aprilie 2009,inculpaţii au efectuat activităţii de skimmming pe teritoriul Australiei,instalând la bancomate dispozitive destinate copierii datelor de pe cărţile decredit (guri de bancomat şi camere video miniaturale), au prelucrat dateleastfel obţinute cu ajutorul unor programe informatice special create şi le-autransmis liderului grupului, în vederea utilizării lor pentru efectuarea deoperaţiuni frauduloase", potrivit DIICOT.

Tot încursul anului 2009, Hălănei şi Covei, în calitate de lideri, au iniţiatconstituirea un nou grup infracţional organizat, în vederea desfăşurării unoractivităţii de skimming, racolându-i şi pe Bârcă, Sandu, Trîncă, Vătămăniţă,Tuţă, Dumitriu şi Ţâştea.

"Inculpaţiiconfecţionau echipamente destinate copierii datelor de pe carduri bancare,instalându-le pe ATM-uri, în vederea copierii datelor şi filmării PIN-urilortastate de clienţii legitimi ai băncilor. Datele cardurilor compromise erauprelucrate şi scrise pe carduri blank, utilizate în vederea efectuăriiretragerilor frauduloase de numerar de la ATM-uri de pe teritoriul României saudin străinătate", au mai arătat procurorii DIICOT.

În cursulanului 2009, Ionel Călin, Florin Nicolae Dirivan şi Alin-Andrei Şoşa au constituitalte două grupuri infracţional organizate, acţionând pe teritoriul Iordaniei,respectiv al Ciprului, modul de operare fiind acelaşi. Ionel Călin coordonaactivitata din Iordania, iar Florin Nicolae Dirivan era coordonatorul grupuluidin Cipru.

ProcuroriiDIICOT au pus sechestru pe un autoturism Ferrari 360 Modena F131ABE, unautoturism Audi A4, un autoturism Audi TT Quatro, un autoturism Mercedez BenzC200 Kompressor, un BMW 525, un BMW 765, un Volkswagen, un Bentley ContinentalGT şi un autoturism AUDI Q7. De asemenea, au fost indisponibilizate sumele de34.000 de euro, 9.000 de lire sterline, 1.870 de dolari şi 26.000 de lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine