2020-04-10 03:55

Jandarmii spun că sindicaliştii BNS au doar autorizaţie pentru marş şi nu pot protesta la Guvern

 |  14:02

Jandarmiispun că sindicaliştii Blocului Naţional Sindical care s-au adunat, marţi, înPiaţa Victoriei au doar autorizaţie pentru marşul spre Piaţa Muncii şi că nupot protesta în faţa sediului Guvernului, acesta fiind doar locul de întâlnirepentru a pleca în marş.

SindicaliştiiBNS care au ajuns în Piaţa Victoriei s-au încolonat deja pentru a pleca în marşspre Piaţa Muncii, pe un traseu care include sediile mai multor ministere şiinstituţii publice, printre care Ministerul Economiei, Ministerul Muncii,Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Sănătăţii, MinisterulAgriculturii.

O delegaţiea protestatarilor va depune la Guvern un memoriu cu revendicărilesindicaliştilor, după care aceştia vor pleca în marş, a spus purtătorul decuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru.

Protestatariiau bannere şi steaguri cu însemnele sindicatelor şi federaţiilor din care facparte, iar unii dintre aceştia poartă tricouri şi şepci albastre cu însemnulBNS.

În jurulorei 11.30, la sediul Guvernului a venit şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, carea fost chemat de premierul Emil Boc pentru o discuţie înainte de protestul BNSlegată de revendicările sindicatelor şi inclusiv de Legea salarizării unitare.La intrarea în Palatul Victoria, ministrul Ioan Botiş a salutat şi a dat mânacu câţiva sindicalişti.

MinistrulIoan Botiş i-a invitat pe liderii Blocului Naţională Sindical la negocieri,marţi, de la ora 12.30, însă preşedintele BNS, Dumitru Costin, a exclusparticiparea la discuţiile de la Ministerul Muncii în timpul protestului careurmează să înceapă în Capitală.

BloculNaţional Sindical, organizatorul protestului, a anunţat peste 10.000 departicipanţi din toate ramurile economice: construcţii de maşini, transportrutier, feroviar, portuar, aeronautic şi naval, din sectorul construcţiilor şimaterialelor de construcţii, poştă şi telecomunicaţii, sectorul tipografic,ramura electronică, electrotehnică, automatizări şi industria de apărare,instituţii de cultură, reprezentanţi din domeniul producerii şi distribuţieienergiei electrice, din industria textilă, agricultură, bănci, minerit şigeologie, sport, sănătate, administraţie publică şi din sectorul gospodărieicomunale.

FederaţiaSindicatelor din Administraţia Publică Publisind a anunţat că va participa lamarşul BNS cu 2.000 de membri de sindicat din Finanţe, RA-APPS, controlfinanciar, probaţiune, consilii locale şi primării, poliţie comunitară. Dintreaceştia, aproximativ 1.000 sunt membri ai Sindicatului Naţional al Lucrătorilorde Penitenciare, care vor veni echipaţi în uniforme. De asemenea, printreprotestatari vor fi şi angajaţi din asistenţă socială şi protecţia copilului,dar şi reprezentanţi ai Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.

La protestulBNS vor participa şi aproximativ 100 de mineri din Valea Jiului.

Sindicaliştiicer creşterea salariului minim stipulat în contractul actual, menţinereacoeficienţilor de ierarhizare şi a drepturilor lucrătorilor, crearea unuiprogram clar de investiţii care să includă resursele financiare aferente,pentru relansarea economică.

În timpulprotestului va fi restricţionată circulaţia rutieră pe traseul pe care vormerge sindicaliştii. Astfel, pe durata mitingului, traficul rutier în zonacentrală va fi restricţionat între Piaţa Arcul de Triumf, Şoseaua Kiseleff,Piaţa Victoriei, Calea Victoriei şi Piaţa George Enescu. Apoi, de la ora 13.30,traficul va fi oprit progresiv, pe străzile Dem I. Dobrescu, George Enescu,Franklin şi Episcopiei, până când vor pleca toţi sindicaliştii din Piaţa GeorgeEnescu. Începând cu ora 14.30, pe banda întâi de circulaţie traficul va firestricţionat de la Piaţa George Enescu până la Ministerul Agriculturii.

Mai multeautobuze RATB care circulă pe traseele pe care vor merge sindicaliştii au fostdeviate pe rute ocolitoare, pe durata protestului.

ProtestulBNS vine după cele de săptămâna trecută organizate de CNSLR Frăţia şi Confederaţia"Cartel Alfa".

Ultimaacţiune de protest a sindicaliştilor a avut loc vineri, 24 septembrie, cândaproximativ 6.000 de sindicalişti ai "Cartel Alfa", majoritateapoliţişti şi angajaţi ai penitenciarelor, au plecat într-un marş ilegal de laGuvern spre Palatul Cotroceni, unde au aruncat cu caschete şi lumânări şi austrigat "ieşi afară javră ordinară". În urma protestului ilegal, atâtpreşedintele cât şi premierul au renunţat la serviciile de escortă alePoliţiei.

Scandalul aculminat cu demisia din funcţie a ministrului de Interne Vasile Blaga.Portofoliul a fost preluat luni de liderul senatorilor PDL Traian Igaş, iar laceremonie Traian Băsescu a cerut Guvernului un raport despre ceea ce s-aîntâmplat în 24 septembrie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine