2020-08-10 12:06

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină, Luc Montagnier, invitat în România

 |  17:40
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină, Luc  Montagnier, invitat în România

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină, profesorul Luc Montagnier, va vizita România în perioada 17 - 19 septembrie, cu prilejul lansării proiectului Momentul Magellan, informează vineri organizatorii.

Proiectul Momentul Magellan, ce se va derula pe parcursul a patru ani (2012-2016), reprezintă contribuţia românească la Programul Global Ethics - iniţiat de Federaţia Mondială a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor pentru UNESCO, şi are ca scop lansarea unui demers creator prin punerea în valoare a patrimoniului cultural-ştiinţific naţional şi european.

De asemenea, proiectul îşi propune aducerea la aceeaşi masă de discuţii a unor actori relevanţi din sfera academică, a institutelor ştiinţifice, culturale, a sectorului guvernamental şi non-guvernamental.

Proiectul Momentul Magellan va fi lansat pe 18 septembrie, printr-o conferinţă de presă, la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Evenimentul va fi urmat de prezentarea cărţii 'Laureatul Nobel şi călugărul' editată de Editura Spandugino. Laureatul premiului Nobel, Luc Montagnier, va susţine, la rândul său, conferinţa medicală 'Factorul infecţios în bolile cronice'. În seara zilei de 18 septembrie, publicul interesat va putea asista la un dialog între profesorul Luc Montagnier şi academicianul Solomon Marcus, care va avea loc la Ateneul Român.

Pe 19 septembrie este programată o vizită la Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Prof. Dr. Matei Balş'. Laureatul Nobel Luc Montagnier este absolvent al Facultăţii de Medicină şi al Facultăţii de Ştiinţe Biologice ale Universităţii din Paris.

La vârsta de 23 de ani devine asistent universitar. După o perioadă fructuoasă de stagiu postdoctoral în două laboratoare britanice, îşi va petrece următorii ani de carieră în renumitele Institute Franceze: Institutul Curie şi, aproape 30 de ani, în Institutul Pasteur din Paris. În cadrul noului Departament de Virusologie de la cel din urmă Institut, va fonda Unitatea de Cercetare Virală Oncologică, unde îşi va dedica activitatea: studiului virusurilor cancerigene, în special retrovirusurilor oncogene, aspectelor biochimice ale interferonului şi a transformărilor maligne, inclusive la schimburile membranare în relaţie cu creşterea pe mediul de agar, o nouă proprietate a celulelor maligne din culturi, la descoperirea cărora a contribuit.

Solomon Marcus a urmat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. A obţinut ulterior titlurile ştiinţifice de doctor în matematică şi doctor docent. După absolvirea facultăţii, a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti.

Profesorul Solomon Marcus este autor a unor numeroase studii interdisciplinare şi cărţi ce privesc analiza matematică, topologia, utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în ştiinţele naturale şi sociale. A publicat peste 50 de volume în România, traduse în mai multe limbi europene (precum engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă etc.) şi nu numai, şi aproximativ 400 de articole apărute în reviste ştiinţifice sau de specialitate din Europa, SUA, Canada, America de Sud, Japonia, India etc.

Opera sa a fost citată de peste 1.000 de autori. Din 1993 devine membru corespondent al Academiei Române. În anul 2001, matematicianul Solomon Marcus a fost ales ca membru titular al Academiei Române.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639576-03-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz