2019-10-15 20:19

Leul s-ar putea deprecia la cel mai redus nivel din ultimele trei luni în urma moţiunii de cenzură

 |  13:47
Leul s-ar putea deprecia la cel mai redus nivel din ultimele trei luni în urma moţiunii de cenzură

Leuls-ar putea deprecia la cel mai redus nivel din ultimele trei luni faţă de euro,în contextul moţiunii de cenzură pregătită de partidele care se opun măsurilorde austeritate implementate în urma acordului cu FMI, potrivit unei analizeBloomberg.

Astfel,moneda naţională ar putea pierde 2% faţă de euro în următoarele două-treisăptămâni, înainte ca banca centrală să intervină pentru a încerca să eviterepetarea declinului de 4,2% înregistrat în ultima parte a lunii iunie,potrivit analiştilor londonezi ai Morgan Stanley, Barclays şi Societe Generale,citaţi de Bloomberg.

"Potenţialacădere a guvernului este cel mai mare risc pentru leu. Banca centrală ar intervenisă protejeze moneda dacă ar intra sub presiuni semnificative", considerăJames Lord, analist pentru pieţele emergente la Morgan Stanley.

Cursula atins un maxim record de 4,4012 lei/euro în iunie, după ce CurteaConstituţională a declarat neconstituţională scăderea pensiilor cu 15%.Guvernul a decis atunci să ridice TVA de la 19% la 24% pentru a obţine o tranşădin împrumutul de la FMI. În cadrul programului de austeritate, autorităţile auredus salariile din sectorul public cu 25% şi au tăiat un număr mare debeneficii sociale. Alte măsuri luate de statul român sunt creşterea taxelorpercepute unor categorii profesionale, majorarea impozitelor pe câştigurile decapital sau creşterea impozitelor pe proprietate.

Leuls-a apreciat joi dimineaţă cu 0,3% faţă de euro, la 4,2660-4,2675 lei/euro înjurul orei 10:10. Moneda a câştigat circa 3% din iunie, după ce FMI şi UE auacordat tranşe în valoare totală de două miliarde euro din împrumuturile cătreRomânia.

Cădereaguvernului ar putea împinge cursul la 4,3-4,35 lei/euro în următoareledouă-trei săptămâni, potrivit strategilor celor trei bănci.

Astfel,România încearcă să prevină deprecierea leului într-o perioadă în caremajoritatea ţărilor cu economii emergente sunt îngrijorate de creşterilenecontrolate ale monedelor. Indicele monetar pentru pieţele emergente alJPMorgan Chase a urcat cu 10% de la sfârşitul lunii mai.

Spreexemplu, Brazilia a dublat taxa pe investiţiile străinilor în instrumentefinanciare fixed-income, iar Tailanda a renunţat la o reducere de impozitpentru străinii care obţin profituri din obligaţiunile emise pe piaţa locală.Coreea de Sud va derula totodată un audit pe swap-urile valutare pentru adetermina dacă băncile respectă restricţiile pe volumele deţinute.

Autorităţileromâne nu vor permite leului să coboare mult sub 4,35 lei/euro, anticipeazăGaelle Blanchard, emerging-market strategist la Societe Generale Londra.

"Cheiapentru piaţă este o implementare fără hopuri a programului cu FMI",notează analistul.

Totuşi,Barclays Capital vede leul stabil pe termen scurt, datorită intervenţiilor BNR.

"Ammai văzut şi alte moţiuni de cenzură. Leul ar trebui să fie stabil pe termenscurt, datorită intervenţiilor băncii centrale", a afirmat Koon Chow,emerging-market strategist la Barclays Capital.

AnalistulMorgan Stanley James Lord pare să fie de acord.

"Bancacentrală nu trebuie să facă prea mult efort pentru a împinge moneda acolo undeo doresc. BNR nu are niciun interes să permită o depreciere majoră", spuneel.

Dacăguvernul Boc va supravieţui moţiunii de cenzură, leul s-ar putea întări la 4,25lei/euro până la sfârşitul acestui an, respectiv 4,15 lei/euro până la finelelui 2011, anticipează Blanchard, adăugând că o apreciere exagerată a monedei arafecta exporturile şi relansarea economică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-10-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray