2020-08-10 19:46

Magazin de etnobotanice din Bucureşti, demolat pentru că era în apropierea unei şcoli

 |  14:43
Magazin de etnobotanice din Bucureşti, demolat pentru că era în apropierea unei şcoli

AngajaţiiPrimăriei Sectorului 6 au demolat, vineri dimineaţă, un magazin de cartierconstruit cu acte în regulă pe domeniul public pe motiv că firma care deţineacontractul a subînchiriat, pentru câteva luni, spaţiul aflat în apropierea uneişcoli către o firmă care vindea acolo droguri legale.

Magazinul,o fostă baracă de tablă modernizată de proprietari, a fost construit pe unteren aparţinând domeniului public şi închiriat către aceştia. Autorizaţia deconstrucţie, ca de altfel toate de acest tip, este una "provizorie",după cum au explicat reprezentanţii autorităţii de sector sosiţi la adresa dinDrumul Taberei cu câteva zeci de minute înainte de ora anunţată pentru demolare.

Resemnată,Florenţa Preda, "patroana" spaţiului comercial din strada RâulDoamnei, le-a arătat jurnaliştilor un dosar plin cu acte, în încercarea de a-iconvinge pe cei prezenţi că are dreptate şi că acţiunea Primăriei Sectorului 6este ilegală. Ea admite însă că, lovită de criza economică, a închis magazinulalimentar care funcţiona în spaţiul comerical situat la câţiva metri de gardulunei şcoli la începutul anului şi că, în luna septembrie, a închiriat spaţiulgol unei firme care a promis că face acolo un magazin "de mâncare pentrucâini şi pisici".

Contractulprin care firma Florenţei Preda a închiriat de la Primăria Sectorului 6 terenulpe care este construit magazinul prevede însă clar că este interzisă schimbareadestinaţiei spaţiului comercial, aceasta fiind explicit prevăzută în contract:comercializarea de produse alimentare şi non-alimentare.

"Euam investit 15.000 de euro în acest spaţiu şi nu înţeleg de ce trebuie să fiudemolată. Nu am făcut altceva decât să închiriez spaţiul unei firme care a spuscă vrea să facă un magazin de mâncare pentru câini şi pisici. Când am văzut cefac ei aici de fapt, i-am dat afară. Au funcţionat doar patru zile, de-astacred că acţiunea Primăriei este una de imagine. Puteau să ne dea o amendă,puteau să ne facă altceva, dar nu să ne demoleze", a declarat femeiajurnaliştilor prezenţi, în timp ce supraveghea atent demontarea aparatului deaer condiţionat şi a antenei pentru televiziune digitală.

Afirmaţiafemeii a fost însă contrazisă de locatarii din blocul din apropiere. Un bărbatieşit în părculeţul din faţa blocului pentru a-şi plimba câinele a afirmat cămagazinul "de vise" a funcţionat acolo timp de mai bine de o lună,"poate chiar două".

"Aufost discuţii pe-aici, au venit şi cei de la Poliţie, am înţeles că s-au făcutreclamaţii şi de la şcoală, şi de la noi din bloc", a afirmat bărbatul.

Spuseleacestuia au fost confirmate de reprezentanţii autorităţii de sector, care aususţinut că au primit "zeci de reclamaţii" legate de funcţionareamagazinului de etnobotanice.

"Amprimit reclamaţii de la şcoală, de la părinţii elevilor care învaţă aici, de lavecini, chiar şi poliţiştii de la secţia din apropiere ne-au spus că aici seîntâmplă lucruri nepotrivite în apropierea unei şcoli. În ultima vremeajunseseră să funcţioneze şi noaptea, după cum vedeţi pe firmă magazinul eradeschis non-stop", a declarat unul dintre inspectorii Primăriei Sectorului6 venit acolo pentru "a duce la îndeplinire dispoziţia de demolare dată deprimar".

Discuţiileîntre echipa de muncitori pregătiţi pentru demolare şi reprezentanţiimagazinului s-au purtat pe un ton civilizat, cei din urmă având parte declemenţă atunci când au căutat să-şi salveze cât mai multe din materialele deconstrucţie folosite la modernizarea fostei barăci.

"Puteţisă vă luaţi termopanele, pavajul, ce vă mai trebuie, dar de demolat o demolămastăzi. Aţi avut timp să o demolaţi pe îndelete, singuri, acum nu mai putem sădăm înapoi", i-a spus patroanei un alt inspector din echipa PrimărieiSectorului 6.

Laora programată, utilajul adus de echipa de demolare a început să dărâmemagazinul în care a funcţionat temporar o firmă care vindea etnobotanice.

"Înlocul ăsta vom face fie locuri de parcare, fie un loc de joacă pentru copii.Sau, poate, amândouă, să încercăm să le împăcăm cumva, pentru că este nevoie şide una şi de alta. Orice vom stabili să facem va fi început însă la anul,pentru că acum nu mai avem buget", a mai declarat unul dintre inspectoriiprimarului Poteraş.

Înultimele zile, alte trei magazine care comercializau produse etonobotanice,aflate în apropierea şcolilor, au fost închise în urma sesizărilor cetăţenilordin Sectorul 6 al Capitalei.

PrimarulCristian Poteraş va propune, în următoarea şedinţă a Consiliului Local, unproiect de hotărâre prin care să fie interzisă funcţionarea tuturor magazinelorcare comercializează produse etnobotanice pe raza Sectorului 6.

PrimăriaCapitalei a făcut un proiect care, dacă va fi aprobat, va duce la interzicereape o rază de un kilometru în jurul şcolilor a magazinelor de comercializare asubstanţelor halucinogene, etnobotanice, a plantelor şi substanţelor care aufost identificate ca fiind dăunătoare sănătăţii publice neinterzise încă prinlegislaţie.

Proiectula fost elaborat după ce Inspectoratul Şcolar al Capitalei a sesizat Poliţia,Prefectura şi Jandarmeria că în apropierea a 39 de şcoli sunt magazine carevând substanţe etnobotanice sau alte produse cu efect nociv asupra elevilor.Sesizarea a survenit unui caz semnalat la Colegiul "Dimitrie Leonida"din Capitală, şase elevi fiind sancţionaţi pentru consum de etnobotanice.

LaBraşov, astfel de magazine vor fi interzise din 15 noiembrie, iar primăriileIaşi şi Suceava caută şi ele soluţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz