2019-08-18 17:16

Mandatul de arestare pentru fostul prefect de Cluj Călin Platon a fost prelungit cu 60 de zile

 |  13:41

JudecătoriaCluj-Napoca a prelungit, marţi, cu 60 de zile mandatul de arestare al fostuluiprefect de Cluj Călin Platon, închis după ce a accidentat pe o trecere depietoni o femeie şi un copil în vârstă de trei luni, acesta din urmă murind.

LaJudecătoria Cluj-Napoca a avut loc, marţi, un termen de control al legalităţiimăsurii arestării în cazul lui Călin Platon, care a fost trimis, luni, înjudecată pentru ucidere din culpă, conducere fără permis şi vătămare corporalăgravă.

Avocaţiilui Platon au cerut judecătorilor înlocuirea măsurii arestării cu interdicţiade a părăsi localitatea, susţinând că Platon nu este pericol public.

Judecătoriiau decis, însă, prelungirea cu 60 de zile a mandatului de arestare, care expiramarţi, sentinţa putând fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de lapronunţare.

Recursulva fi judecat de Tribunalul Cluj.

Platona refuzat să facă declaraţii.

Lasfârşitul lunii august, fostul prefect al judeţului Cluj Călin Platon a lovitcu maşina o femeia şi pe copilul acesteia, care se aflau pe o trecere depietoni, în urma accidentului cele două victime fiind transportate în staregravă la spital.

Purtătorulde cuvânt al Poliţiei Rutiere Cluj, Sorin Precup, declara că accidentul a avutdrept cauză neacordarea de prioritate pietonilor - o femeie în vârstă de 32 deani, care traversa strada împingând un cărucior în care se afla un copil detrei luni.

Înurma accidentului, atât femeia, cât şi copilul acesteia au fost duşi laUnitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) Cluj-Napoca. Micuţul, care a suferittraumatisme intracraniene extrem de grave, a fost operat la Clinica dePediatrie, după care a fost trimis la Clinica de Neurochirurgie.

Ulterior,bebeluşul de trei luni a murit, surse din cadrul Clinicii de Neurochirurgie dinCluj-Napoca spunând că şansele de supravieţuire ale acestuia erau ca şiinexistente.

Purtătorulde cuvânt al Poliţiei Judeţene Cluj, inspectorul Gina Pop, declara că în urmacercetărilor făcute în acest caz s-a stabilit că fostul prefect Călin Platonavea permisul de conducere suspendat, însă avea dovada înlocuitoare. Ulterior,s-a stabilit că dovada era expirată, ea fiind eliberată în 5 august şi având ovalabilitate 15 zile.

Platonavea permisul suspendat pentru 90 de zile, pentru depăşirea vitezei legale.

Iniţial,Poliţia a deschis pe numele lui Călin Platon dosar penal pentru vătămare corporalăgravă din culpă, iar în urma decesului micuţului a fost completată încadrareajuridică. Astfel, Platon este acuzat, pe lângă vătămare corporală gravă dinculpă, şi de ucidere din culpă, dar şi de conducere pe drumurile publice avândpermisul suspendat.

În30 august, fostul prefect a fost audiat timp de două ore şi jumătate la sediulPoliţiei Rutiere Cluj, iar în urma audierilor a fost reţinut de poliţiştipentru 24 de ore şi a fost dus la Parchetul de pe lângă JudecătoriaCluj-Napoca, cu propunerea de arestare preventivă. În timpul audierilor de laParchet, avocatul lui Platon, Tiberiu Ban, a depus o contestaţie faţă deordonanţa de reţinere, aceasta fiind însă respinsă de procurori.

Dupăopt ore de audieri, Platon a fost prezentat Judecătoriei Cluj-Napoca, instanţăcare a emis un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele său,el declarând recurs. Recursul a fost respins de Tribunalul Cluj, decizia fiinddefinitivă.

CălinPlaton declara că a fost "orbit de soare" în momentul produceriiaccidentului şi că a văzut "foarte târziu" cele două victime petrecerea de pietoni, astfel încât nu a mai apucat să frâneze. El spunea că nu aavut viteză, dar că acest lucru urmează să se stabilească în urma expertizeicare va fi făcută în acest caz.

Înceea ce priveşte dovada care înlocuia permisul de conducere suspendat, dovadăcare era expirată, fostul prefect a spus că la mijloc a fost "o confuziede dată" pe care el a făcut-o.

Platona fost subprefect al judeţului Cluj şi prefect între 2008 şi 2009, iar apoiinspector guvernamental, fiind suspendat, printr-o decizie a premierului EmilBoc, din funcţia de inspector, după producerea accidentului.

În23 septembrie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca aucerut judecătorilor prelungirea mandatului fostului prefect de Cluj CălinPlaton cu 30 de zile, deoarece acesta urma să expire.

Magistraţiide la Judecătoria Cluj au admis în parte cererea procurorilor, dispundândprelungirea mandatului acestuia cu 15 zile, iar avocatul lui Platon a atacat peloc sentinţa cu recus, care a fost judecat de Tribunalul Cluj, fiind însărespins.

Luni,fostul prefect de Cluj Călin Platon a fost trimis în judecată pentru ucideredin culpă, conducere fără permis şi vătămare corporală gravă.

Dosarulva fi judecat de Judecătoria Cluj-Napoca.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-09-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray