2020-04-08 09:53

Marea Britanie va fi invadată de moldoveni din cauza lui Băsescu

 |  09:29
Marea Britanie va fi invadată de moldoveni din cauza lui Băsescu

Mizând pemai vechea fobie a presei tabloide britanice în privinţa unui val de imigranţiestici aducători de "rele", avertizează că mii de moldoveni ar puteacere beneficii sociale în Marea Britanie, împovărând şi mai mult o economieaflată în recesiune. Der Spiegel publica zilele trecute un text asemănător,transmite Realitatea.net.

După cepublicaţia germană Der Spiegel în care afirma căRomânia, prin simplificarea legii cetăţeniei, bagă moldovenii în UE prin uşa din spate, este rândulpresei britanice să preia ideea, cu un titlu similar, dar concretizat pentrucazul Marii Britanii. Mizând pe mai vechea fobie a presei tabloide britanice înprivinţa unui val de imigranţi estici aducători de "rele", avertizează că mii de moldoveni ar puteacere beneficii sociale în Marea Britanie, împovărând şi mai mult o economieaflată în recesiune.

Articolulaminteşte de perioada dinaintea aderării României la UE, când presa tabloidăbritanică scria cu regularitatedespre perspectivele sumbre ce aşteptauMarea Britanie - pe plan social, dar şi pe planinfracţional - odată cuintrarea în UE a României şi Bulgariei. Cele două ţări au fost, de altfel,singurelepentru careLondra şi-a închis piaţa muncii, temându-se deun nou fenomen de tip "instalatorul polonez".

Statisticileau infirmat ulterior valul migrator de care se temeau tabloidele britanice dinpartea românilor, care au preferat să se îndrepte spre ţări "latine",Italia şi Spania.Pe plan infracţional însă, presa britanică relateazăperiodic despre "isprăvi" ale românilor, care, pe teritoriulRegatului Unit, par să se fi specializat în fraude informatice, dar şi întraficul cu fiinţe umane. Este celebru cazul "Ţăndărei" - o vastăschemădecerşetorie, trafic de copii şi fraudare a sistemului britanic al asigurărilorsociale. Autorităţile române au colaborat însă foarte binecu cele de laLondra pentru anihilarea acestei reţele, fapt remarcat, cu alte ocazii,şide presa britanică.

În acestcontext, articolul publicat duminică seara în ediţia online a cotidianului TheDaily Telegraph atrage atenţia că "România a deschis o uşă din dos adrumului cătreUE, care îi va îndreptăţi pe sute de mii de emigranţi dinMoldova, o fostă republică sovietică săracă, să muncească şi să ceară beneficiisociale în Marea Britanie".Mai mult de 900.000 de moldoveni cuorigini româneşti au cerut în România paşapoarte, un document care le vapermite libera circulaţie în Marea Britanie, scrie DailyTelegraph. Până la 120.000 de solicitări de paşapoarte româneşti au fost dejarezolvate şi alte 800.000 sunt în procesare, ceea ce alimentează temerile uneimigraţii în masă înspre Vest dinspre Moldova, una dintre cele mai sărace ţăridin Europa de Est, situată între România şi Ucraina, explică publicaţiabritanică.

TraianBăsescu, preşedintele României, a promis tuturor moldovenilor care se considerăromâni, adicămajoritatea în ţara cu o populaţie de 3,6 milioane, că vorputea să circule liber atât în România, cât şi în UE. El a cerut săfieprimite pe lună 10.000 de cereri de acordare a cetăţeniei Românieidintr-o ţarăunde PIB-ulpe cap de locuitor este echivalent cu cel alSudanului,scrie Daily Telegraph. Salariul mediu lunar în Republica Moldova, care nu esteţară UE şi unde şomajul este ridicat, este de doar 130 de lire sterline (cca.155 de euro) şi peste un milion de moldoveni deja lucrează în străinătate,majoritatea ca imigranţi ilegali în economia neagră a Europei, adaugăcotidianul britanic.

Aceastăevoluţie, susţine The Daily Telegraph, a alarmat şi alte ţări UE, pentru căacordarea cetăţeniei este o prerogativă a guvernelor naţionale, cum e cel alRomâniei, chiar dacă nota de plată pentru imigraţia în masă trebuie să fieplătită de Europa de Vest, comentează ziarul.

Publicaţiaîl citează pe Sir Andrew Green, preşedinte al organizaţiei neguvernamentaleMigrationWatch, un grup de presiune antiimigraţie, care a spus: "Esteuimitor că aproape un milion de moldoveni au aplicat pentru cetăţenia română.Este esenţial ca Marea Britanie să reacţioneze, împreună cu partenerii ei dinUE, altfel ne vom confrunta cu un nou val de forţă de muncă ieftină care ar ficel mai neplăcut lucru în vremuri de recesiune".

Problema serăspândeşte, după ce UE s-a extins la ţările din regiunea est-europeană şibalcanică, în 2004 şi 2007, adaugă cotidianul.

Publicaţiaaminteşte că şi Ungaria şi-a schimbat recent legile pentru a le permiteetnicilor maghiari din întreaga Europă de Est să ceară cetăţenie, iar Bulgariaa emis peste 60.000 de paşapoarte macedonenilor.

"Extindereacontinuăprinuşa din dos, pentru că deja am primit un număr uriaş de noi cetăţenicaurmare apoliticilor în materie de cetăţenie ale unor state membre",a declarat un diplomat UE cu rang înalt pentru The Sunday Times,aminteşteThe Telegraph. "Statisticile generale sunt uimitoare, curând vor vor egalapopulaţia unei ţări mici", a mai spus diplomatul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-06-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine