2020-05-31 21:08

MĂRMUREANU: “VOM AVEA CUTREMURE DE 6 GRADE PE SCARA RICHTER!”

 |  15:29
MĂRMUREANU: “VOM AVEA CUTREMURE DE 6 GRADE PE SCARA RICHTER!”

DirectorulInstitutului de Fizică a Pamântului, Gheorghe Mărmureanu, susţine că nu seaşteaptă, în perioada următoare, la un cutremur de mari proporţii în România,dar se vor resimţi unele de intensitate medie.

"România va avea parte de cutremure în perioada următoare, dar nu mai maride 7 grade pe scara Richter, pentru că la noi magnitudinea critică este de 7grade. Vor fi cutremure de şase grade sau de şase şi ceva. Ne vor zgâlţâi, darnu murim. Consider că nu vor fi cutremure catastrofale în perioada următoare şinu mă refer numai la 2011, ci pe o perioadă mult mai mare", a declarat,joi, pentru AGERPRES, Gheorghe Mărmureanu. Acesta a explicat că, în prezent, lucrează sistemul tectonic din Asia, care va fi activ până în 2020 şi consideră că vaafecta serios Japonia. "La ora actuală, lucrează puternic sistemul tectonic din Asia,până în 2020, şi sunt convins că în următorul timp va afecta serios Japonia,care este oarecum pregătită. Fenomenul prin care sistemul din Asia,respectiv India,lucrează puternic a început în 2005 şi se va termina în 2022. Pe urmă va lucrasistemul tectonic african, care va fi activ până în 2042, dar care nu a fostpericulos niciodată pentru zona Vrancei. Cel mai mare cutremur generat desistemul african în România a fost 6,7 grade pe scara Richter, înregistrat în1990", a explicat directorul Institutului de Fizică a Pământului (IFP). Potrivit sursei citate, în ultimele 2-3 luni, şi chiar în ultimele zile, aufost foarte multe cutremure în bazinul balcanic, dar toate au fost cutremure desuprafaţă. "Sistemul tectonic, acţionat puternic de Africa, India, Australia şi placaarabică, a generat aceste mişcări din care au rezultat cutremure de suprafaţă,cel mai important fiind cel din Serbia, de la începutul lunii noiembrie. Acumeste o tectonică foarte interesantă şi în România, unde este o interacţiuneîntre marile blocuri tectonice ale lumii. Trebuie să remarcăm însă că în zonaVrancei cutremurile sunt de mari adâncimi, în etaje cuprinse între 60 şi 200 dekilometri, iar aceste cutremure mici nu influenţează tectonica cutremurelorvrâncene de mare adâncime", a subliniat fizicianul român. Deşi zona Vrancei înregistrează şi cutremure de suprafaţă, de intensitate mică,Gheorghe Mărmureanu apreciază că acestea nu vor avea influenţe asupra celor demare adâncime.

"Cutremurelede suprafaţă din Vrancea nu au avut mai mult de 5,7 grade pe scara Richter, iarcele din Banat de 5,8 grade. Consider că suntnesemnificative toate aceste cutremure, deşi se întâmplă pe teritoriulRomâniei, în Balcani, respectiv în Serbia, Macedonia, inclusiv la graniţadintre Ungaria şi România", a explicat directorul Institutului de Fizică aPământului. Şeful IFP a menţionat că a finalizat o lucrare numită "Hazardulseismic", bazată pe cercetări făcute în ultimii nouă ani, care cuprinde ohartă de microzonare pentru zona metropolitană Bucureşti, "sunt 500 depagini de explicaţii matematice privind toată tectonica, dar şi un CD cu hartazonală".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-05-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine