2019-10-20 03:47

Medici: În fiecare zi, în România mor 40 de oameni prin infarct miocardic

 |  12:52

Pronosticulpacienţilor cu boală coronariană a fost îmbunătăţit de progresele înregistrateîn tratamentele cardiovasculare, totuşi aceasta rămâne prima cauza demortalitate, în România decedând zilnic prin infarct miocardic 40 de oameni,potrivit studiilor prezentate la congresul de cardiologie

PreviziunileOrganizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că boala coronariană vă rămânetot principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani, reprezentând 12,2 lasută din mortatitalitea generală, înaintea celor provocate de cancer, accidenterutiere, HIV/SIDA şi bolile hepatice, a spus Roxana Huştiu, manager companiaServier, în conferinţa organizată cu ocazia celui de-al 49-lea Congres Naţionalde Cardiologie organizat la Sinaia, în perioada 7-9 octombrie.

În2010, aproape 30 la sută dintre pacienţii cu insuficienţă coronariană prezintărisc de mortalitate de trei ori mai mare decât la cancer. Jumătate dintrebolnavi mor la patru ani de la depistarea bolii, iar unu din patru sereinternează la trei luni de la primul episod, a adăugat medicul.

Numaiîn Statele Unite ale Americii, la fiecare 26 de secunde cineva suferă de uneveniment coronarian, de exemplu infarct miocardic şi la fiecare minut cinevamoare din această cauză. În România, datele statistice arată că la sfârşitulanului 2006 erau înregistraţi aproape un milion de pacienţi cu boalăcoronariană ischemică, a mai spus Huştiu.

Principalăcauză de îmbolnăvire este reprezentată de afectarea stratului interior alarterelor coronare, legată de anumiţi factori de risc cum sunt fumatul,tensiunea arterială ridicată, diabetul, nivelul ridicat al colesterolului,obezitatea şi alţi factori incluzând sexul, etnia şi istoricul familial de boalăcoronariană.

Arterelecoronare se întăresc şi se strâmtează, iar această conduce la diminuareafluxului sanguin care aduce oxigen către celulele musculare ale inimii şicauzează astfel ischemie (lipsă de oxigen). Această se poate manifesta prinangină pectorala (durere localizată de obicei la nivel toracic, precordial).Dacă una din arterele coronare se blochează complet, întreagă secţiune amuşchiului inimii (deservită de arteră) este privată de oxigen şi moare,rezultând infarctul miocardic acut (IMA) sau atacul de cord.

Totuşiproblema cheie este aceea că boală coronariană ischemică este o boalăprogresivă şi silenţioasă la început, care trece deseori neobservată până cândprimele simptome ale ischemiei sau infarctul miocardic apar.

Risculunui atac de cord şi a morţii din această cauză este foarte ridicat lapacienţii cu boală coronariană ischemică care au un ritm cardiac accelerat(frecvenţă cardiacă crescută). Frecvenţă cardiacă este un determinant major alconsumului de oxigen şi poate precipita majoritatea episoadelor ischemice, atâtsimptomatice (dureroase), cât şi silenţioase. În consecinţă, scădereafrecvenţei cardiace la pacienţii cu boală coronariană ischemică reduce nevoiade oxigen a inimii şi poate avea efecte benefice semnificative în reducereaevenimentelor cardiovasculare.

Managementulcurent al bolii coronariane ischemice are două obiective principale şi anumereducerea simptomelor dureroase (anginei) şi reducerea riscului de evenimentecoronariene (infarct miocardic, spitalizare pentru insuficienţă cardiaca) şiprelungirea vieţii. Modificarea stilului de viaţă este foarte importantă în prevenirea boliicoronariane ischemice.

Dintremedicamente, betablocantele şi blocanţii canalelor de calciu sunt printreopţiunile curente pentru scăderea frecvenţei cardiace şi reducerea simptomelor.Aspirina, statinele, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei şibetablocantele sunt prescrise pentru prevenirea evenimentelor coronariene. Potrivit medicului, în pofida modificării stilului de viaţă, a opţiunilorcurente de tratament şi a tehnicilor chirurgicale, bolile cardiovasculare rămâno problemă şi de aceea este nevoie de tratamente de prevenire a lor noi şieficiente.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-08-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray