2020-02-28 12:21

Mii de romi repatriaţi din Franţa vor merge în Marea Britanie, Germania sau Spania

 |  14:05

Romi dincomunele Fântânele şi Cojasca (Dâmboviţa), repatriaţi din Franţa după ce auprimit un ajutor de 300 de euro, au declarat că, în faţa sărăciei şidiscriminării cu care se confruntă în România, nu au altă opţiune decât săplece în Marea Britanie, Germania sau Spania, relatează Sky News.

În Fântânele"este uşor să vezi de ce pleacă", afirmă postul, precizând cămajoritatea caselor nu au apă curentă şi electricitate, dar că pe străzi există"maşini cu numere de înmatriculare străine, care amintesc percepţiamultora că Europa Occidentală oferă o viaţă mai bună şi mai uşoară".

IordanMarian, unul dintre "miile de romi deportaţi din Franţa", potrivitpostului, a declarat că a fost "împins" de poliţişti francezi într-unavion, după ce aceştia au desfiinţat tabăra în care locuia. Cu cei 300 de europrimiţi, a cumpărat odorizante de maşină pe care afirmă că vrea să le vândă pestrăzile Londrei, "destinaţia sa favorită". "Suntem membri aiUniunii Europene (UE) şi avem drepturi. Avem nevoie de bani, avem nevoie demâncare. Putem trăi în România, dar nu avem locuri de muncă, iar în acest satfiecare familie are câte zece copii", a declarat Iordan.

Romii devino problemă socială tot mai mare pentru Uniune. În prezent, în Europa există 12milioane de romi, dar numărul lor creşte rapid. Potrivit unor surse, romii arurma să reprezinte 40 la sută din forţa de muncă, până în 2040, lucru care înopinia unora reprezintă un dezastru pentru viitorul economic al unei ţări,potrivit postului. Uniunea şi statele membre se află sub presiune, pentru aoferi programe de asistenţă financiară şi de educaţie. "Însă este clar căpolitica preşedintelui (francez, Nicolas) Sarkozy (...) nu va oferisoluţia", comentează Sky News.

Însă, aşacum sugerează străzile pustii ale comunei Cojasca, dreptul la liberă circulaţieal romilor, ca cetăţeni europeni, este un drept pe care aceştia îl folosesc, încontinuare. Aproximativ 90 la sută dintre romii deportaţi din Franţa au părăsitaceastă localitate şi se îndreaptă către Marea Britanie, Germania sau Spania,"în speranţa că aceste ţări reprezintă o opţiune mai uşoară".

Nu existănici o îndoială că romii sunt "proscrişi" şi că majoritatea trăiescexcluziunea socială ca pe un mod de viaţă, conchide postul, adăugând căextinderea blocului european către Europa de Est a creat beneficii strategiceşi economice pentru Unine, dar romii cred că în acest preţ este inclusă şiscoaterea lor din sărăcie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine