2019-12-13 05:34

Ministerul Justiţiei a transmis Camerei Deputaţilor cererea privind încuviinţarea reţinerii deputatului Dan Păsat

 |  12:48
Ministerul Justiţiei a transmis Camerei Deputaţilor cererea privind încuviinţarea reţinerii deputatului Dan Păsat

MinisterulJustiţiei a transmis Camerei Deputaţilor, joi, solicitarea procurorilor privindîncuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului de Giurgiu PDL,Dan Păsat, acuzat de şantaj.

Solicitareatransmisă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, preşedintelui camereiDeputaţilor, Roberta Anastase, a fost formulată în dosarul nr.283/P/2009, deParchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia NaţionalăAnticorupţie (Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor decorupţie), informează, joi, Ministerul Justiţiei.

Sesizarea,împreună cu întregul dosar (18 volume), au fost transmise în baza art. 72 alin(2) din Constituţia României (republicată) şi a art. 193 alin. (2) dinHotărârea Camerei Deputaţilor nr. 8/1994 (republicată) privind RegulamentulCamerei Deputaţilor, urmând ca, în conformitate cu prevederile Regulamentuluimenţionat, Camera Deputaţilor să se pronunţe cu privire la solicitare.

Procurorul şefal Direcţiei Naţionale Anticorupţie a înaintat ministrului Justiţiei, în 7octombrie, solicitarea de a sesiza Parlamentul României – Camera Deputaţilorpentru a cere, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din ConstituţiaRomâniei, art. 193 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, încuviinţareareţinerii şi arestării deputatului Dan Păsat , învinuit în dosarul nr.283/P/2009, în sarcina căruia au fost reţinute următoarele infracţiuni: treiinfracţiuni de şantaj, asimilate infracţiunilor de corupţie, prevăzute de art.131 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 194 Cod penal.

Totodată,deputatul este învinuit şi de infracţiunea asimilată infracţiunilor de corupţieprevăzută de art. 12 lit. a din Legea nr. 78/2000, constând în efectuarea deoperaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţiasau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţiifinanciare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţieisau însărcinării sale (7 acte materiale); precum şi de infracţiunea asimilatăinfracţiunilor de corupţie prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000, constândîn fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid,într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scoppatrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţineriipentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,asimilată infracţiunilor de corupţie (2 acte materiale).

Potrivit DNA, înperioada 2009 - 2010, învinuitul Păsat Dan, în calitate de deputat înParlamentul României, iar din data de 21 decembrie 2009, şi de secretar generalal Partidului Democrat Liberal în cadrul organizaţiei judeţene Giurgiu, cuîncălcarea regimului incompatibilităţilor în exercitarea demnităţii publice deparlamentar, prin acţiuni de şantaj ori prin folosire a autorităţii şiinfluenţei ca om politic decurgând din funcţia de conducere din partid, aacţionat pentru a obţine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficiinecuvenite provenind din contractele de achiziţii publice încheiate cu primăriide pe raza judeţului Giurgiu şi derulate prin firma sa - SC Prod Invest SRL, pecare o controla şi o conducea în fapt. Atunci când a întâmpinat opoziţie dinpartea reprezentanţilor administraţiei publice locale ori a firmelor care îşiadjudecaseră contractele de achiziţie publică, inculpatul a recurs la diverseforme de intimidare, mergând până la ameninţări şi acte de violenţă.

La data de 18februarie 2010, faţă de Dan Păsat s-a dispus urmărirea penală în legătură cudouă infracţiuni de şantaj, iar la data de 28 iunie 2010 cercetările au fostextinse, fiind dispusă urmărirea penală faţă de Păsat Dan şi sub aspectulcelorlalte infracţiuni sus menţionate în cererea de încuviinţare a reţinerii şiarestării preventive.

În susţinereacererii privind încuviinţarea reţinerii şi arestării au fost anexate copiiconforme cu originalul ale documentelor relevante, respectiv 18 volumeconţinând un număr total de 5.933 de file.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray