2019-08-18 15:01

Ministerul Mediului: Poluarea din Ungaria nu va afecta, cel puţin până miercuri, România

 |  21:56

Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) susţine că, celpuţin până miercuri după-amiază, pe teritoriul României nu ar urma să aparăefecte ale accidentului ecologic din Ungaria, ministrul Laszlo Borbely primindasigurări că sectorul românesc al Dunării nu ar urma să aibă de suferit.

"MMP a primit informaţii de ultimă oră privind evoluţiaincidentului ce a avut loc în după-amiaza zilei de luni, 4 octombrie 2010, îndreptul localităţii Ajka, Ungaria. (...) Conform estimărilor specialiştilor, în următoarele 24 de ore nu se vorînregistra depăşiri ale valorilor maxime admise ale concentraţiilor de poluanţipe teritoriul României", se precizează într-un comunicat de marţial ministerului.

Totodată, MMP arată că ministrul Laszlo Borbely "a contactatpersoanele de decizie din Guvernul Ungariei" care, marţi după-amiază, i-auconfirmat că "nu există pericol de poluare în Dunăre, pe teritoriulRomâniei".

MMP mai precizează că specialiştiiromâni vor monitoriza permanent calitatea apelor şi vor da publicităţii"orice modificare privind depăşiri ale parametrilor normali".

Potrivit datelor MMP, spargerea bazinului de stocare a reziduurilor chimiceprovenite în urma prelucrării bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 demetri cubi de deşeuri, cu un Ph de 12-13, în pârâul Torna, afluent al râuluiMarcal, aflat în Vestul Ungariei.

Presa maghiară a relatat că, în urma accidentului, satul Kolontar a fostinundat de reziduuri, patru persoane, între care şi un copil în vârstă de treiluni, au murit, iar alte patru sunt date dispărute. Alţi 120 de oameni suntrăniţi.

în trei comitate din vestul ţării, din cauza inundaţiilorproduse de scurgerea de reziduuri chimice.

Site-ul bulgar de ştiri novinite.com relata, marţi după-amiază, că de accidentul soldat cu patru morţi şi 120 de răniţi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-07-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray