2020-02-25 19:47

Ministerul Sănătăţii: Peste 3.000 de posturi deblocate în sistemul sanitar până la sfârşitul anului

 |  13:58
Ministerul Sănătăţii: Peste 3.000 de posturi deblocate în sistemul sanitar până la sfârşitul anului

Peste3.000 de posturi din sistemul sanitar vor fi deblocate până la sfârşitulanului, 750 fiind în unităţile sanitare ale autorităţilor locale, la care sevor adăuga şi cele din spitalele Primăriei Capitalei, a anunţat, joi,Ministerul Sănătăţii.

"Înurma analizei efectuate şi a necesarului imediat, precum şi a posibilităţiitehnice de organizare a examinărilor în acest an, Ministerul Sănătăţii vascoate la concurs un număr de aproximativ 2.322 de posturi. Pe lângă acestea,autorităţile administraţiei publice locale vor mai avea posibilitatea de ascoate la concurs un număr de aproximativ 750 de posturi, la care se vor adăugaşi posturile vacantate în cele 18 spitale descentralizate în 2008 la PrimăriaCapitalei", se arată într-un comunicat al MS.

ReprezentanţiiMinisterului Sănătăţii au precizat că, potrivit legislaţiei în vigoare,ordonatorii principali de credite, respectiv instituţiile administraţiei publicelocale, pot aproba, în cazuri temeinic justificate, ocuparea a 15 la sută dintotalul posturilor ce s-au vacantat.

"MinisterulSănătăţii va debloca cu prioritate posturile pentru medici şi asistenţimedicali în specialităţile deficitare, ca de exemplu ATI, medicina de urgenţă,cea de laborator, radiologie etc. şi în spitalele din zonele unde existădeficit important de personal medical", au spus reprezentanţii MS.

Deasemenea, vor fi deblocate posturi şi în unităţi sanitare din centreleuniversitare care mai au nevoie de specialişti pe anumite domenii cu lipsăacută de personal.

Listaunităţilor sanitare cu paturi, dar şi numărul de posturi pe fiecare categoriede personal medical, precum şi specialităţile pentru care se vor organizaconcursuri sau examinări în această toamnă va fi publicată pe site-ulministerului, la adresa www.ms.ro, în 20 septembrie.

MinisterulSănătăţii estimează că, începând din luna noiembrie a acestui an, unităţilesanitare cu paturi vor organiza concursurile sau examinările pentru ocupareaposturilor.

MinistrulSănătăţii a solicitat, în şedinţa Guvernului din 18 august, deblocarea a 5.000de posturi necesare sistemului medical, însă premierul a spus atunci că nu sepoate debloca decât un post la şapte eliberate, ceea ce înseamnă 1.000, iareventuale suplimentări vor trebui negociate în toamnă cu FMI.

Propunereaministrului Sănătăţii de deblocare a posturilor a fost făcută în urma incendiuluicare a avut loc în 16 august, la Secţia de Terapie Nou-Născuţi de laMaternitatea Giuleşti, în urma căruia cinci bebeluşi au murit şi şase suntrăniţi grav.

Posturileîn sănătate au fost blocate din 1 ianuarie 2009, iar de atunci numărulangajaţilor a scăzut continuu, mulţi dintre aceştia solicitând ieşirea dinsistem. Managerii spitalelor au atras atenţia în repetate rânduri asuprafaptului că, din cauza blocării posturilor, o asistentă medicală trebuie să seocupe de mulţi pacienţi şi nu poate face faţă solicitărilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-06-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine