2020-08-05 14:51

Miniştrii de finanţe din zona euro se reunesc pentru salvarea Greciei

 |  10:08
Miniştrii de finanţe din zona euro se reunesc pentru salvarea Greciei

Miniştrii de finanţe din zona euro se reunesc luni, la Bruxelles, pentru salvarea Greciei. În cadrul reuniunii se va decide evitarea intrării acestei ţări în incapacitate de plată, după un acord pentru un plan de asistenţă financiară fără precedent. În contextul în care Atena trebuie să ramburseze, la 20 martie, 14,5 miliarde de euro, cu riscul intrării într-o încetare de plăţi mult mai gravă decât în cazul Argentinei, în urmă cu 10 ani, această reuniune are loc într-un climat de urgenţă.

Respectarea condiţiilor pentru aprobarea noului plan de salvare Greciei, care includ un ajutor public de 130 miliarde de euro şi ştergerea parţială a datoriei deţinute de creditorii privaţi, la nivelul a 100 miliarde de euro, vor fi examinate de miniştrii cu începere de la ora 15.30 (14.30 GMT). Planul de ştergere parţială a datoriei, operaţiune care ar urma să dureze mai multe săptămâni, trebuie lansat miercuri pentru evitarea unui scenariu catastrofic.

Mai multe voci din zona euro, inclusiv cea a cancelarului german Angela Merkel, au lăsat să se înţeleagă în ultimele zile că rezultatul reuniunii va fi pozitiv cu toate că au fost numeroase incertitudini. Cu toate acestea, planul de salvare nu ar permite reducerea datoriei publice a Greciei la nivelul prevăzut, făcând necesară acoperirea unui decalaj, potrivit unui raport al principalilor creditori internaţionali (troica Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional). Prim urmare rămân multe necunoscute, pe lângă reticenţa anumitor state de a contribui financiar la salvarea Atenei. De asemenea, printre acestea se numără şi suplimentarea asistenţei financiare din partea zonei euro, care pare necesară ţinând cont de degradarea situaţiei economice a Greciei în ultimele luni. A fost identificat un necesar de 5,5 miliarde de euro, dar suma ar putea fi reevaluată în creştere. 

La summitul UE din 1-2 martie, unde urmează să fie semnat tratatul de întărire a disciplinei bugetare şi unde liderii zonei euro vor avea o reuniune separată la 2 martie, ar putea fi abordate unele dintre aceste probleme, scrie Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639554-05-24Parerea ta...

GIANINA
20 Feb 2012

bine ca ne-am scapat de ialomiteanu...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz