2020-04-03 06:48

Ministrul Baconschi ar putea fi audiat la CNCD în legătură cu o declaraţie posibil discriminatorie

 |  15:28
Ministrul Baconschi ar putea fi audiat la CNCD în legătură cu o declaraţie posibil discriminatorie

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a fost citat şiar putea fi audiat, joia viitoare, de Consiliul Naţional pentru CombatereaDiscriminării (CNCD), în legătură cu o declaraţie făcută în luna februarie şiconsiderată discriminatorie de mai multe ONG-uri care l-au reclamat forului.

"L-am citat pe domnul Baconschi pentru a-l audia,săptămâna viitoare, în legătură cu afirmaţia aceea despre infracţionalitatearomilor, acea faimoasă declaraţie conţinând cuvântul «fiziologic»", adeclarat, joi preşedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos.

Acesta a precizat că audierea ministrului Baconschi dupăun interval destul de lung se datorează întârzierii cu care Parlamentul atranşat problema noii componenţe a forului.

Potrivit procedurii, chiar dacă a fost citat, Baconschipoate evita să compară în faţa plenului CNCD, existând varianta de a fireprezentat de un avocat sau de un jurist al instituţiei pe care o conduce.

Mai multe zeci de organizaţii non-guvernamentale au cerutdemisia sau demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, reprezentanţiiacestora declarându-se nemulţumiţi de un fragment dintr-un discurs aldemnitarului pe care îl consideră "rasist" şi în legătură cu carel-au reclamat la CNCD.

ONG-urile au fost nemulţumite de o declaraţie făcută deTeodor Baconschi în timpul întrevederii cu secretarul de stat francez pentruAfaceri Europene, Pierre Lellouche, în 11 februarie 2010, dar şi de uncomunicat de presă al Guvernului, din aceeaşi zi, menit să informeze despretemele discuţiei dintre Emil Boc şi Lellouche.

"Vorbind despre comunitatea română din Franţa,ministrul Baconschi afirma, conform declaraţiei de presă de pe site-ul MAE:«Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unoradintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilorromâni de etnie romă.» Ministrul asociază în mod direct infracţionalitatea cuetnia. Mai mult decât atât, într-o manieră de maximă gravitate, dă o explicaţiebiologică asocierii în infracţionalitate, explicaţie caracteristică Germanieinaziste în motivarea Holocaustului", scriau într-un comunicat dinfebruarie reprezentanţii celor câteva zeci de organizaţii militante pentrudrepturile omului care au sesizat problema.

În opinia reprezentanţilor acestora, Baconschi "nueste la curent cu faptul că asocierea infracţionalităţii cu etnia, acel «racialprofiling», nu este nici în spiritul, nici în litera legii europene a secoluluiXXI pe care o invocă, dimpotrivă".

Reprezentanţii ONG-urilor mai susţineau că asociereaetniei cu infracţionalitatea "lezează dreptul romilor la demnitate"şi încalcă normele româneşti, europene şi internaţionale în materia drepturiloromului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-02-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine