2020-02-17 23:30

Muzeul Holocaustului critică BNR pentru că refuză să retragă de pe piaţă moneda "Miron Cristea"

 |  16:00
Muzeul Holocaustului critică BNR pentru că refuză să retragă de pe piaţă moneda "Miron Cristea"

HolocaustMemorial Museum din SUA a criticat Banca Naţională a României (BNR) pentru cărefuză să retragă de pe piaţă o monedă dedicată unui fost lider al BisericiiOrtodoxe Române, patriarhul Miron Cristea, cu vederi antisemite şi care a cerutevreilor să părăsească România, potrivit ynetnews.com.

BancaNaţională a României a pus în circulaţie, în scop numismatic, pe 19 iulie,cinci monede din argint dedicate patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române: MironCristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi TeoctistArăpaşu.

Ulterior, laînceputul lunii august, directorul Holocaust Memorial Museum din SUA, RaduIoanid, a cerut BNR să scoată din circulaţie moneda dedicată lui Miron Cristea,lider al Bisericii Ortodoxe Române, în perioada 1925-1939. Ioanid a spus atuncică patriarhul, care a fost premier în perioada 1938-1939, s-a ocupat derevizuirea legii cetăţeniei, retrăgând cetăţenia română în cazul a circa225.000 de evrei - 37% din populaţia de origine evreiască din epocă.

Tot atunci,purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Şteţ, a fost citat de presa internaţionalădeclarând că moneda face parte dintr-o serie de cinci piese din argint,dedicată celor cinci patriarhi care au condus Biserica Ortodoxă Română din 1925până în prezent, nefiind o monedă dedicată special doar lui Cristea.

Joi, BNR atransmis - în replică la scrisorile transmise de Radu Ioanid şi AlexandruFlorian, directorul executiv al Institutului Naţional pentru StudiereaHolocaustului din România "Elie Wiesel" - că simbolurile incluse înemisiunea numismatică dedicată Bisericii Ortodoxe Române sunt legate intrinsecde istoria acestei instituţii, în care patriarhii au jucat un rol crucial, iarincluderea lui Miron Cristea nu poate fi legată de scurta sa activitate caprim-ministru al României. Totodată, Mugur Şteţ a precizat că BNR a realizatemisiunea numismatică la solicitarea expresă a Patriarhiei Române, pentru amarca dubla celebrare a celei de-a 125-a aniversări a autocefaliei BisericiiOrtodoxe Române şi, respectiv, a împlinirii a 85 de ani de la înfiinţareaPatriarhiei Române. De asemenea, în declaraţie se arată că emisiunilenumismatice ale BNR nu doresc în nici un caz să rănească sentimentele nici uneicomunităţi, să aducă atingere intereselor vreunor grupuri sau să transmitămesaje xenofobe, rasiste sau antisemite.

Vineri,oficialii Holocaust Memorial Museum din SUA au declarat, într-un comunicat, cădecizia de a menţine pe piaţă moneda dedicată patriarhului Miron Cristea esteuna "insensibilă" faţă de memoria sutelor de mii de victime aleHolocaustului.

Muzeul cusediul la Washington a indicat că perioada în care Miron Cristea a fostpremierul României - 1938-1939 - "a marcat începutul unei campaniisistematice de persecuţii antisemite impuse de guvernele care au urmat şi careau avut ca rezultat distrugerea comunităţii de evrei români în timpulHolocaustului".

PotrivitBNR, programul anual de emisiuni numismatice este realizat pe baza propunerilorscrise, trimise în prealabil de principalele instituţii din viaţa publicăromânească, iar la definitivarea lui se consultă cu Academia Română, BisericaOrtodoxă Română, Ministerul Culturii, Departamentul Cultelor, alte ministere,instituţii guvernamentale şi de cultură.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-08-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine