2020-02-25 20:23

Newsweek: România, pe locul 39 într-un top al celor mai bune 100 de state, ultima din UE

 |  12:39
Newsweek: România, pe locul 39 într-un top al celor mai bune 100 de state, ultima din UE

România seaflă pe locul 39 într-un top al celor mai bune 100 de state, realizat derevista Newsweek, în care este devansată de toate statele din UniuneaEuropeană, fiind luaţi în calcul factori precum educaţia, asistenţa medicală,calitatea vieţii, dinamismul economic şi mediul politic.

StatulCipru, membru al UE, nu a fost inclus în clasament.

Imediatînaintea României s-a plasat Bulgaria, în timp ce pe poziţia 40 se află statulKuweit.

Larealizarea topului, Newsweek a luat în considere factori precum educaţia,asistenţa medicală, calitatea vieţii, dinamismul economic şi mediul politic.

România seaflă pe locul 49 în privinţa educaţiei, pe 50 în cazul sănătăţii, pe 38 în celal calităţii vieţii.

În cazuldinamismului economic, România s-a plasat pe locul 56, iar în privinţa mediuluipolitic pe 36.

Analizasistemului educaţiei include factori cum ar fi studiile internaţionale PISA,eficienţa şi nivelul general de educaţie al populaţiei. România este devansatăîn acest domeniu de Venezuela, dar şi de Bulgaria, care ocupă locul 42.

Evaluareasectorului sănătăţii ia în considerare numărul anilor de viaţă fără boli saudizabilităţi ai unui cetăţean. În acest caz, România este la egalitate cu Omanşi devansată de China. Bulgaria se află şi în această privinţă pe locul 42.

La analizacalităţii vieţii au fost evaluate egalitatea între sexe, ponderea populaţieisărace, distribuţia averilor, rata de suicid, calitatea mediului şi pondereapopulaţiei active. Şi în acest caz România, aflată pe locul 38, a fostdevansată cu un loc de Bulgaria.

Dinamismuleconomic a fost evaluat în funcţie de creşterea PIB, ponderea serviciilor şiproducţiei industriale în PIB, inovaţiile, accesul pe piaţă al companiilor noişi mărimea pieţei bursiere. Bulgaria s-a plasat cu două poziţii înainteaRomâniei, respectiv pe locul 54.

Calitateamediului politic a fost măsurată prin compararea libertăţii democratice,proporţia de cetăţeni implicaţi în alegeri şi stabilitatea politică. România adevansat în această privinţă Bulgaria, care ocupă locul 38.

Clasamentulrealizat de revista americană este condus de Finlanda, urmată de Elveţia şiSuedia. Statele Unite s-au plasat pe poziţia 11. La sfârşitul topului se aflăstatele africane Burkina Faso, Nigeria şi Camerun.

Dintrestatele europene care s-au plasat în urma României se numără Ucraina (locul49), Rusia (locul 51), Turcia (locul 52) şi Albania (locul 57).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine