2020-02-16 21:32

NS: Numărul bugetarilor a scăzut în iunie cu 6.200 de persoane şi a continuat să se reducă în iulie

 |  19:51
NS: Numărul bugetarilor a scăzut în iunie cu 6.200 de persoane şi a continuat să se reducă în iulie

Numărulsalariaţilor din sectorul bugetar a consemnat de la începutul anului trecutpână în prezent scăderi constante la finele fiecărei luni din toate trimestrele,cea mai mare reducere, de 6.200 persoane, fiind raportată în iunie, iartendinţa a continuat şi în iulie, potrivit INS.

O scădereapropiată a mai fost raportată în iunie anul trecut, când numărul angajaţilorla stat a scăzut faţă de mai cu 6.000 persoane, se arată într-o prezentare aInstitutului Naţional de Statistică (INS).

În lunaiulie, tendinţa de scădere a continuat, numărul bugetarilor fiind mai mic cu2.600 persoane în sănătate, cu 2.400 în învăţământ şi cu 1.200 în administraţiapublică.

Potrivitscrisorii de intenţie către FMI, Guvernul îşi menţine angajamentul de aconcedia 74.000 bugetari până la sfârşitul anului, după ce a disponibilizatdeja 27.000 salariaţi, să renunţe la minimum 15.000 angajaţi în 2011, sămenţină îngheţate pensiile şi să elimine al 13-lea salariu, primele de vacanţăşi subvenţiile de încălzire.

PotrivitINS, câştigul salarial mediu net în sectorul bugetar a fost caracterizat, înprincipal, de scăderi de la o lună la alta, excepţie făcând lunile în care,potrivit legislaţiei naţionale, s-au acordat premii anuale şi ocazionale.

În lunaiulie, câştigul salarial mediu net în sectorul bugetar a scăzut faţă de lunaprecedentă cu 22,6% în învăţământ, cu 19,8% în sănătate şi asistenţă socială,cu 14,4% în administraţie publică, ca urmare a aplicării legii prin caresalariile tuturor angajaţilor la stat au fost diminuate de la 1 iulie cu 25%.

Remuneraţiilebugetarilor nu au scăzut cu 25% întrucât pentru posturile salarizate la nivelulsalariului minim brut pe ţară sau cu puţin peste, reducerea drepturilorsalariale a fost mai mică de 25%, în iulie au fost acordate drepturi salarialepentru perioadele anterioare şi stimulente, dar şi pentru că au fost efectuateplăţi restante.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine