2019-07-23 03:46

O misiune FMI vine în România pentru evaluarea acordului şi discuţii privind o nouă înţelegere

 |  16:32
O misiune FMI vine în România pentru evaluarea acordului şi discuţii privind o nouă înţelegere

O misiune aFMI vine miercuri la Bucureşti pentru evaluarea acordului în derulare şiînceperea discuţiilor preliminare cu autorităţile române pentru încheierea uneinoi înţelegeri, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, Tonny Lybek,reprezentantul FMI pentru România şi Moldova.

"Ca defiecare dată când avem o misiune de evaluare, adunăm datele statistice şianalizăm progresul care s-a făcut de la ultima evaluare, dar şi paşii care maitrebuie urmaţi pentru a asigura stabilitate macroeconomică şi financiară, învederea trecerii la creştere economică", a spus Lybek.

OficialiiFMI vor avea discuţii preliminare cu autorităţile române privind continuareaactualului program, iar negocierile vor avea loc, cel mai probabil, laînceputul anului viitor.

"Dacăautoritățile române vor decide că vor continuarea actualulului program, atuncivom începe negocierile la umrătoarea misiune de evaluare", a arătat Lybek.

Vizitadelegaţiei FMI se va încheia pe 1 noiembrie.

PreşedinteleTraian Băsescu a declarat, duminică, la Pro TV, că este un susţinător fărărezerve al unui nou acord cu FMI, care nu va viza împrumutarea unei sume anume,ci va constitui o linie de credit care va fi pusă la dispoziţie în cazul încare situaţia internaţională o va impune.

ReprezentantulRomâniei la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat recent pentru MEDIAFAX că un nouacord de doi ani cu FMI, după finalizarea celui actual, va fi suficient pentruca România să-şi consolideze poziţia şi să poată implementa propriile politici.

Şefulmisiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat în urmă cu aproape douăsăptămâni agenţiei MEDIAFAX că noul aranjament pe care autorităţile române îlvor încheia cu instituţia internţională va avea "cu siguranţă" ovaloare mai mică decât împrumutul actual de 13 miliarde euro, iar banii vorputea fi atraşi de autorităţi doar dacă vor apărea probleme neprevăzute.

Boardul FMIa aprobat, la finele lunii septembrie, a cincea evaluare a acordului cuRomânia, precum şi scrisoarea suplimentară, astfel că instituţia a eliberat ceade-a şasea tranşă din împrumut, de aproape 900 de milioane de euro.

România areun acord în derulare cu FMI, UE şi Banca Mondială în valoare de 20 de miliardede euro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-11-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray