2020-02-17 23:17

O nouă audiere în cazul accidentului minier de la Petrila

 |  13:07
O nouă audiere în cazul accidentului minier de la Petrila

Fostuldirector al Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Daniel Surulescu şi mai mulţimartori au fost audiaţi, marţi, la Judecătoria Târgu Jiu, timp de peste nouăore, în dosarul exploziilor produse în 15 noiembrie 2008 la Mina Petrila,soldate cu 13 morţi şi 12 răniţi. Audierile au început la ora 13.00 şi s-auîncheiat după ora 22.00.

Fostuldirector general al CNH Petroşani Daniel Surulescu a fost ultimul martor audiatmarţi, majoritatea răspunsurilor sale fiind de genul "nu ştiam" sau"nu am avut cunoştinţă".

Acestaa precizat însă că exploziile din 15 noiembrie 2008 s-au produs la o zi după ceşefii Exploatării Miniere Petrila prezentaseră un raport în cadrul Consiliuluide Administraţie al companiei despre diferiţi indicatori tehnico-economici şidespre starea de sănătate şi securitate minieră, cifrele neindicând vreoproblemă deosebită.

Surulescua menţionat şi că în orele tensionate care au urmat producerii celor douăexplozii nu s-a implicat în luarea vreunei decizii, acest lucru fiind atributuldirectorului Exploatării Miniere Petrila, Aurelian Necula, pus sub acuzare înacest dosar.

"Eunu am dat dispoziţii întrucât conducerea CNH nu cunoaşte situaţia din teren.Acesta este rolul conducerilor de la sucursale, conduceri care au aceastăresponsabilitate. Nimeni nu i-a dat dispoziţii directorului, deşi acolo era şiprefectul judeţului. Erau multe persoane cu multe idei în acele momente. Rolulmeu a fost unul de comunicare, cu Prefectura, cu ministerul, cumass-media", a precizat fostul director general al CNH.

Judecătorulde caz a audiat pe parcursul zilei mai mulţi martori, printre care şi şefi dinCNH trimişi în control la Petrila înainte de producerea celor două explozii,martorii respectivi menţionând că, iniţial, nu ştiau pentru ce fuseseră trimişiîn control şi că, la final, nici nu au consemnat în scris eventualeledeficienţe grave, preferând informări verbale ale superiorilor, fără ca, înprezent, să îşi mai aducă aminte exact conţinutul discuţiilor.

MagistratulLiviu Boian l-a întrebat pe Daniel Surulescu despre rolul Companiei Naţionale aHuilei în coordonarea activităţii miniere din Valea Jiului, în acest contextjudecătorul reproşându-i fostului director general modul în care se desfăşoarăactivitatea CNH.

"Careeste rolul companiei? Îi ajutaţi în vreun fel pe cei de la exploatărileminiere? Pentru că cei care mergeau în control nu prea aveau obiective clare.Nu se valorificau nici informaţiile primite…” a menţionat magistratul îndialogul avut cu fostul şef al CNH Petroşani.

DanielSurulescu a precizat însă că în momentul în care i se aduceau la cunoştinţăanumite situaţii dispunea măsurile de rigoare, el dând ca exemplu sutele desancţiuni aplicate subordonaţilor.

Printremartorii audiaţi s-a aflat şi Petru Drăgoescu, fost şef al Direcţiei Sănătateşi Securitate Minieră în cadrul CNH, el menţionând, de asemenea, că nu ştiadespre existenţa vreunui pericol deosebit în abatajul 431 al Minei Petrila,acolo unde s-au produs cele două explozii din 15 noiembrie 2008.

Doiingineri din cadrul CNH Petroşani au fost însă în control pe 5, 10 şi 12noiembrie, unul dintre ei declarând că au observat fum şi jar în interiorulabatajului, la un moment dat fiind dispusă chiar evacuarea personalului.

Alţimartori audiaţi au menţionat totuşi că măsurătorile de metan arătau parametrinormali, nimeni neputând să explice cum au fost posibile cele două explozii.

Următorultermen în acest proces a fost programat pentru 28 septembrie, când ar urma săfie audiaţi aproape 30 de martori.

Înacest dosar, fostul director al minei Petrila Aurelian Necula, împreună cuGheorghe Roşu, fost inginer-şef cu securitatea şi sănătatea în muncă, şi ŞtefanDan Ungur, fostul şef al sectorului aeraj şi şef al staţiei de salvare minierăde la Petrila sunt învinuiţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpăşi de nerespectarea măsurilor de protecţia muncii. Procesul celor trei foştişefi ai EM Petrila se judecă la Târgu Jiu după ce dosarul a fost strămutat dela Judecătoria Petroşani.

Înurma exploziilor produse în 15 noiembrie 2008 la Mina Petrila un număr de 13mineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 12 au fost răniţi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine