2020-04-10 00:30

Operaţiune militară spectaculoasă în Ecuador, după o tentativă de lovitură de stat

 |  11:41

Preşedinteleecuadorian Rafael Correa a revenit joi seara la palatul prezidenţial, după ooperaţiune militară spectaculoasă prin care a fost scos dintr-un spital, undes-a refugiat în urma unei "tentative de lovitură de stat", în opiniasa, a unor poliţişti şi militari nemulţumiţi.

În timpul operaţiunii , potrivit Crucii Roţii.

La sfârşitul unei zilede criză fără precedent de la venirea acestuia la putere, în ianuarie 2007,liderul socialist, în vârstă de 47 de ani, a reuşit să părăsească instituţiasub o escortă militară importantă, în mijlocul unor schimburi de focuriviolente, între soldaţi fideli regimului şi poliţişti nemulţumiţi de suprimareaunor prime.

Joi dimineaţa,poliţiştii rebeli au luat cu asalt Congresul şi mai multe comisariate dincapitală, din Guayaquil, un mare oraş portuar în sud-vestul ţării, şi dinCuenca (sud). Totodată, 150 de militari au blocat Aeroportul InternaţionalQuito, timp de mai multe ore.

"Prin eroareaunui grup de dezechilibraţi şi din cauza infamiei conspiratorilor dintotdeauna,preşedintele a fost sechestrat şi maltratat, iar fraţi ecuadorieni au căzutpentru a-l elibera", a declarat Correa de la balconul palatuluipreşedinţial, în faţa a mii de susţinători, veniţi să aştepte întoarcerea sa.

Şeful de statecuadorian, un aliat al preşedintelui venezuelan Hugo Chavez, s-a refugiatîntr-un spital, după explozia unei grenade lacrimogene, lansată de protestatariaflaţi în apropierea sa.

Crucea Roşie anunţaseiniţial că s-au înregistrat cel puţin 50 de răniţi în confruntările dintrepoliţişti şi susţinători ai lui Correa, care au încercat să se apropie despital.

Statele Unite şi-auexprimat "susţinerea totală" faţă de preşedintele ecuadorian, iarUniunea Europeană (UE) şi-a exprimat susţinerea faţă de "instituţiiledemocratic alese".

Aceasta a fost"una dintre cele mai triste zile din viaţa mea", a adăugat şeful statului,care a primit susţinerea întregii comunităţi internaţionale.

"Istoria îi vajudeca (pe autorii acestor incidente). Dar, acum ne vom întoarce către viitorcu şi mai mult entuziasm, speranţă şi convingere", a adăugat el, după carea dat asigurări că va acţiona astfel încât "revoluţia cetăţenească"să nu fie niciodată oprită.

Susţinătorii acestuiascandau, în piaţă, "Lucio, asesino" (Lucio, asasin), referindu-se laLucio Gutierrez, un fost pucist, ales preşedinte, şi îndepărtat de la putere,ulterior, în 2005.

Correa l-a desemnatdrept unul dintre cei vinovaţi de această "tentativă de lovitură de statorganizată de opoziţie şi anumite sectoare ale forţelor armate şipoliţiei".

Gutierrez a"respins acuzaţiile laşe, false şi îndrăzneţe ale preşedinteluiCorrea", într-o declaraţie pentru postul internaţional CNN în limbaspaniolă.

Poliţiştii şimilitarii rebeli protestau faţă de aprobarea, miercuri seara, a unei legi caresuprimă unele dintre primele acordate pentru vechime.

Preşedintele, susţinutde liderii săi militari şi din cadrul poliţiei, a respins orice dialog, înaceste condiţii. "Dacă vreţi să-l ucideţi pe preşedinte, este aici,ucideţi-l dacă asta vreţi!", a declarat el, sfidând protestatrii în ceamai mare cazarmă din Quito.

Şeful statului, realesîn aprilie 2009 din primul tur, după ce a multiplicat programele sociale într-oţară în care 38 la sută din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, aînregistrat, în ultima perioadă, o scădere a popularităţii, potrivit unorsondaje.

În pofida faptului că53 la sută dintre ecuadorieni aprobă felul cum gestionează problemele, potrivitunui sondaj Cedatos-Gallup publicat la jumătatea lui septembrie, Correa seconfruntă, de câteva săptămâni, cu mişcări de protest din partea profesorilorşi şoferilor.

În plus, opoziţiaîncearcă să promoveze un referendum în vederea revocării sale din funcţie.

Situaţia estetensionată inclusiv în tabăra sa. Correa intenţiona să dizolve Parlamentul,deoarece o parte a majorităţii respinge măsurile de austeritate bugetară pecare le-a impus şi care au stat la baza acestei revolte a poliţiştilor.

Columbia şi Peruşi-au închis, joi, frontierele cu Ecuadorul, iar toate ţările sud-americanes-au reunit de urgenţă la Buenos Aires,joi seara, prentru a-l susţine pe Correa.

Ecuadorul, cu opopulaţie de 14 milioane de locuitori, este o ţarăcunoscută pentru instabilitatea ei în plan politic. Cei trei predecesori ai luiRafael Correa au fost fie îndepărtaţi de la putere, fie destituiţi de Parlament.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-05-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine