2020-08-11 16:49

Oprescu: Facem presiune pe parlamentari să introducă stimulentele în salariu, altfel intrăm în grevă

 |  18:51
Oprescu: Facem presiune pe parlamentari să introducă stimulentele în salariu, altfel intrăm în grevă

Sindicaliştiivor face presiune pe parlamentari pentru a introduce stimulentele în salariulde bază prin noua lege a salarizării şi îi cer premierului o întâlnire în acestsens, iar dacă această solicitare nu se va regăsi în actul normativ va fideclanşată greva, a spus, joi, liderul SNFP.

PreşedinteleSindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, adeclarat, joi, la finalul întâlnirii cu şeful Agenţiei Naţionale deAdministrare Fiscală, Sorin Blejnar, că angajaţii sunt nemulţumiţi şi estenormal să se ajungă la proteste dacă nu vor mai primit stimulentele.

"Amdeclanşat deja procedura de strângere de semnături şi vom intra în grevăgenerală odată cu asumarea răspunderii de către Guvern pe Legea salarizării.Pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie trebuie acordate stimulentele,pentru că există un proces-verbal în vigoare şi acestea trebuie acordate pecriterii de eficienţă, pentru că se referă la fiecare angajat, nu pe criteriide performanţă", a spus Oprescu.

LiderulSNFP a subliniat că va continua discuţiile şi cu ministrul Muncii privindintroducerea stimulentelor în salariul de bază şi va face o solicitare şipremierului pentru a discuta această problemă.

"Dacăpremierul nu vrea să ne vedem, noi ne asumăm răspunderea pe declanşarea greveigenerale", a spus Oprescu.

Referitorla cei 26.000 de angajaţi care ar trebui să fie disponibilizaţi până lasfârşitul anului, Oprescu a spus că nu crede că există o situaţie din care săreiasă această cifră, precizând că sunt instituţii subdimensionate din punct devedere al angajaţilor. Oprescu a subliniat că este normal ca evaziunea fiscalăsă prindă amploare dacă o instituţie cum este Garda Financiară funcţionează cuzece oameni la nivelul unui judeţ.

MinistrulFinanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, joi, că problemastimulentelor se va rezolva prin Legea salarizării unitare, dar trebuie lăsatParlamentul să decidă.

"Credcă problema stimulentelor se va rezolva prin Legea salarizării unice, dartrebuie lăsat Parlamentul să decidă asupra acestui lucru", a spusministrul Finanţelor.

Ialomiţianua precizat că prin Legea salarizării se doreşte ca toţi funcţionarii cu aceeaşipregătire, indiferent că lucrează la Ministerul Finanţelor sau la altăinstituţie, să primească aceleaşi salarii.

PreşedinteleTraian Băsescu a trimis, miercuri, Parlamentului, cererea de reexaminare a Legiiprivind aprobarea OUG 1/2010 privind stimulentele, apreciind că aceasta creeazădiscriminări în rândul salariaţilor din administraţia publică, încălcând în modvădit principiile salarizării unitare.

Stimulentelefinanciare vor fi acordate până la sfârşitul anului pe baza criteriilor deperformanţă, după care va fi aplicată Legea salarizării unitare, a declarat,miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

CameraDeputaţilor a adoptat, în 19 octombrie, OUG 1/2010 referitoare la reglementareastimulentelor acordate bugetarilor, ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianudeclarând, după vot, că a fost corectat un sistem de salarizare nedrept.

Elpreciza că Ministerul Finanţelor va fi pe locul trei la salarizare, salariilevor fi decente şi angajaţii nu vor mai depinde de stimulente şi nu vor mai fi"la mâna şefilor să primească discreţionar aceste drepturi sau să fieumiliţi şi manipulaţi".

În13 octombrie, aproximativ 200 de angajaţi ai Ministerului Finanţelor auprotestat pe holurile instituţiei, cerând să le fie acordate stimulentele.Protestele spontane s-au extins, o zi mai târziu, în toată ţara, mii deangajaţi de la administraţiile financiare, din trezorerii, din casele depensii, din direcţiile de ocupare a forţei de muncă, din casele de asigurări desănătate, din asistenţă socială şi din biblioteci oprind lucru în semn desolidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finanţelor.

Înurma protestului spontan, între sindicate şi reprezentanţii Ministerului deFinanţe şi ANAF au avut loc mai multe runde de negocieri privind acordareastimulentelor. În final, doar liderul Sindicatului Naţional al FuncţionarilorPublici, Sebastian Oprescu, a semnat protocolul cu Ministerul Finanţelorprivind acordarea acestor drepturi băneşti.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz