2020-02-26 19:15

Oprescu: Lucrările la Maternitatea Giuleşti au început, sper să fie gata în aproape o lună

 |  13:12
Oprescu: Lucrările la Maternitatea Giuleşti au început, sper să fie gata în aproape o lună

Primarulgeneral al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, în urma unei scurtevizite la Maternitatea Giuleşti, că reparaţiile la Secţia de Terapie Intensivăau început şi că speră ca lucrările de refacere a salonului să fie gata înaproximativ o lună.

Oprescua spus, la ieşirea din Maternitatea Giuleşti, că lucrările efective de renovarevor dura aproximativ două săptămâni şi jumătate şi că el speră ca în aproximativo lună Secţia de Terapie Intensivă să poată fi repusă în folosinţă.

Întrebatîn legătură cu suspendarea conducerii de la Maternitatea Giuleşti, SorinOprescu a arătat că directorul, directorul medical, directorul tehnic şidirectorul administrativ, precum şi alte cadre cu funcţii de conducere au fostsuspendaţi cu hârtie semnată de el.

Deasemenea, întrebat dacă lucrări de renovare şi reparare se efectuează şi laalte maternităţi din Capitală, Sorin Oprescu a arătat că este vorba de maimulte unităţi medicale care se află în reparaţii "în cadrul programuluiobişnuit de reparaţii care a demarat de câteva luni de zile". El a maispus că sunt bani pentru lucrările de renovare din spitale, precizând că estevorba de o sumă de aproximativ 38 de milioane de euro.

Lunidimineaţă, aproximativ 20 de muncitori decopertau pereţii salonului, afectaţide funingine, până la zidărie. Şeful echipei de muncitori a declarat călucrările de renovare ar putea fi finalizate într-o lună.

Primarulgeneral al Capitalei anunţa, sâmbătă, când a fost să viziteze MaternitateaGiuleşti, că reparaţiile vor începe luni dimineaţă, precizând că a primitacceptul procurorilor pentru a demara lucrările şi că acestea vor presupunerepararea tuturor instalaţiilor afectate de incendiul din 16 august, dar şiînlocuirea sistemului de aer condiţionat existent cu unul mai performant sauinstalarea de senzori de fum.

Oprescudeclara că dacă personalul nu a fost prezent unde trebuie, trebuie să răspundăpentru drama de la Maternitatea Giuleşti, reafirmând că cei vinovaţi vor fitraşi la răspundere indiferent de scuze.

Edilulşef preciza că la Maternitatea Giuleşti a văzut un personal timorat, "carenici nu ştiu ce a fost în capul lui când s-a întâmplat tragedia".

Oprescua mai spus că Primăria Capitalei face propria anchetă în cazul incendiului dela Maternitatea Giuleşti şi că rezultatele vor fi făcute publice.

Edilulşef al Capitalei a mai spus că la controalele începute în spitalelemunicipalităţii au fost găsite probleme la detectoarele de fum şi la sistemelede alarmare, arătând că va analiza posibilitatea angajării propriilor pompieripentru cele 21 de unităţi sanitare.

SorinOprescu a adăugat că fiecare spital trebuie să aibă un regulament de funcţionare,în care fiecare angajat să-şi cunoască şi să respecte atribuţiile ce îi revin.

Directorulgeneral al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB),Marius Savu, a declarat că incubatoarele în care erau bebeluşii de la MaternitateaGiuleşti au sistem de averizare ca şi instalaţiile de fum, dar în spatele lortrebuiau să fie oameni.

"Vompune şi avertizoare de fum. Incubatoarele în care erau bebeluşii aveau astfelde averizoare Din păcate nu aveam oameni. Aşa că indiferent câte aparate vomavea şi cât de sofisticate vor fi, în spatele lor trebuie să existeoameni", a mai spus Marius Savu.

Cincibebeluşi, doi băieţi şi trei fete, au murit şi alţi şase sunt răniţi grav înurma incendiului care a avut loc în 16 august, la Secţia de Terapie IntensivăNou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti din Capitală.

ParchetulÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a declanşat o anchetă sub aspectulcomiterii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă dinculpă.

Procurorulşef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul ParchetuluiÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Marius Iacob, a afirmat, vineri, cătemperatura înregistrată în incendiul de la Secţia de Terapie Intensivă aMaternităţii Giuleşti a atins peste 200 de grade Celsius, expertiza tehnică îndomeniu fiind una extrem de complexă.

Procurorulşef a precizat că au fost audiate mai multe persoane, declaraţiile fiindcontradictorii, însă a reieşit că asistenta responsabilă de secţia unde s-aprodus incendiul nu a fost în zonă.

Încursul zilei de vineri s-a încheiat cercetarea la Maternitatea Giuleşti, toateechipamentele din Secţia de Terapie Intensivă prematuri, unde a avut locincendiul, fiind trimise, cu un camion al Jandarmeriei, la InstitutuluiNaţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi ProtecţieAntiexplozivă de la Petroşani, pentru a fi expertizate. Potrivit procuroruluişef Marius Iacob, în două săptămâni va fi finalizată expertiza tehnică.

Întreagaconducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizareaanchetei, în urma dispoziţiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timpdupă ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţiisanitare. Unitatea sanitară a fost închisă până la finalizarea anchetei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-23Parerea ta...

TEODOR
25 Aug 2010

Autoritatile isi vor face ancheta,Oprescu si Primaria vor desfasura (in calitate de for tutelar al spitalului), ancheta proprie.Dar copiii trebuie sa vina in continuare pe lume!Si daca Oprescu vorbeste de o luna pana la repunerea in functie a sectiei,trebuie sa-l credem!Sa se lucreze cu grija si fara presiuni!
OANAB
25 Aug 2010

nici Oprescu nu poate sa bata din palme si sa se rezolve problema maternitatii, eu cred o luna este mai mult decat rezonabil
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine