2020-05-31 20:51

Papa Benedict al XVI-lea consideră că folosirea prezervativului este benefică

 |  14:17
Papa Benedict al XVI-lea consideră că folosirea prezervativului este benefică

PapaBenedict al XVI-lea a admis că folosirea prezervativului este benefică "înanumite cazuri", atunci când este vorba de "a reduce riscurile decontaminare" cu virusul HIV.

Estepentru prima oară în istorie când un lider al Vaticanului admite utilitateaprezervativului. Declaraţia papei Benedict al XVI-lea a fost extrasă dintr-unvolum de interviuri, care va fi lansat marţi, 23 noiembrie.

Laîntrebarea "Biserica Catolică nu se pronunţă, fundamental, împotrivautilizării prezervativului?", suveranul pontif a răspuns, potrivitversiunii originale în limba germană a cărţii: "În anumite cazuri, cândscopul este de a reduce riscul de contaminare, ar putea fi un prim pas care ardeschide calea către o sexualitate mai umană, trăită altfel".

Pânăla această declaraţie, Vaticanul a condamnat toate mijloacele de contracepţiecu excepţia abstinenţei, refuzând să admită beneficiile aduse de folosireaprezervativului, chiar şi atunci când era vorba despre prevenirea transmiteriibolilor infecţioase.

Înmartie 2009, papa Benedict al XVI-lea a cauzat o imensă polemică, declarând, cuocazia unei vizite în Camerun şi Angola, că folosirea prezervativului "aragrava" şi mai mult situaţia pe frontul luptei anti-SIDA, o pandemie careface ravagii în Africa.

Pentrua-şi motiva afirmaţia, în acest volum de interviuri realizate de un jurnalistgerman, care a abordat numeroase subiecte sensibile pentru Vatican - pedofilie,celibatul preoţilor catolici, relaţia cu Islamul, consacrarea femeilor - papa adat un singur exemplu, cel al "bărbatului prostituat", considerând că"acesta ar putea fi un prim pas către o anumită moralizare, un început deresponsabilizare, care le va permite oamenilor să devină din nou conştienţi defaptul că nu le este permis chiar totul şi că nu pot face chiar tot cevor".

Chiardacă a deschis o breşă, papa Benedict al XVI-lea a reamintit că pentru Vatican,prezervativul "nu este mijlocul cel mai potrivit pentru a pune capătinfecţiilor cu virusul HIV".

"Polarizându-neasupra prezervativului s-ar ajunge la o banalizare a sexului şi este exactpericolul pe care vrem să-l evităm, ca oamenii să nu ajungă să considere sexulca expresia iubirii dintre ei, ci ca pe un fel de drog pe care şi-ladministrează singuri", a adăugat papa Benedict al XVI-lea.

Directorulorganizaţiei ONUSIDA, Michel Sidibé, a declarat că noua poziţie a liderului dela Vatican este "un pas semnificativ şi pozitiv".

"Aceastăabordare recunoaşte faptul că un comportament sexual responsabil şi utilizareaprezervativului au un rol important în lupta contra virusului HIV şi a maladieiSIDA", a adăugat Michel Sidibé.

Înschimb, reprezentanţii asociaţiei franceze Act Up-Paris consideră că "papaeste încă departe de adevăr (...) Dacă papa vrea cu adevărat să lupte împotrivaacestei epidemii, trebuie ca el să meargă mult mai departe în declaraţiilesale".

Acestaeste primul volum de interviuri de când cardinalul german Joseph Ratzinger adevenit papă în 2005. Volumul a fost tradus deja în 18 limbi.

Înceea ce priveşte scandalurile de pedofilie în care au fost implicaţi anumiţipreoţi catolici, papa Benedict al XVI-lea, în vârstă de 83 de ani, a mărturisitcă "amploarea" scandalului a fost pentru el un "şocneaşteptat". Totuşi, o demisie a sa nu se află pe ordinea de zi. "Nutrebuie să fugi atunci când pericolul e mare. În consecinţă, cu siguranţă nueste momentul pentru a demisiona", a spus papa Benedict al XVI-lea.

Vorbinddespre Islam, papa susţine necesitatea unui dialog sincer: "Este importantsă rămânem în strânsă legătură cu toate forţele musulmane care sunt deschisecătre dialog, pentru ca anumite schimbări să poată să se producă, acolo undeIslamul asociază adevărul cu violenţa".

Papaa evocat, totodată, pericolul unei schisme în cadrul Bisericii Catolice şieventualitatea organizării unui Conciliu Vatican III, o idee pe care arespins-o pentru moment. Conciliul Vatican II, organizat între 1962 şi 1965, adeschis Biserica Catolică către lumea modernă.

Volumulconţine interviurile realizate între 26 iulie şi 31 iulie, la reşedinţa devacanţă a suveranului pontif de la Castel Gandolfo, cu jurnalistul german PeterSeewald. Potrivit AFP, acest jurnalist este un fost comunist convertit lacatolicism, după o întâlnire cu cardinalul Ratzinger.

Volumul"Lumina lumii" va fi lansat în 50.000 de exemplare în versiuneaitaliană şi în 70.000 de exemplare în versiunea germană.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine