2020-02-28 12:27

Părinţii bebeluşilor morţi sau răniţi în incendiul de la Giuleşti, chemaţi la audieri

 |  13:01
Părinţii bebeluşilor morţi sau răniţi în incendiul de la Giuleşti, chemaţi la audieri

Părinţiibebeluşilor morţi sau răniţi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti au fostchemaţi, miercuri, pentru audieri de către procurori, care au citat şi altepersoane din cadrul unităţii medicale pentru a da detalii în legătură cutragedia produsă în 16 august.

Înurma incendiului, produs din cauza unui scurt circuit în Secţia de TerapieIntensivă prematuri, au decedat cinci bebeluşi, supravieţuind şase.

Dincei şase sunt două perechi de gemeni.

Astfel,cei nouă părinţi ai bebeluşilor au fost citaţi la Secţia de Urmărire Penală şiCriminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiepentru formalităţi procedurale, respectiv dacă se constituie sau nu părţicivile în dosar şi, eventual, cu ce sume, au informat, miercuri, sursejudiciare.

Totodată,şi alte persoane au fost convocate de Parchet pentru audieri.

Înacest caz a fost arestată, marţi, asistenta Florentina Cîrstea de lamaternitatea Giuleşti, de către Judecătoria sectorului 6, care a admispropunerea procurorilor.

Procuroriisusţin în propunerea de arestare preventivă că asistenta Florentina Cîrsteaşi-a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat înmod nejustificat salonul de la Maternitatea Giuleşti şi a fost într-un altsalon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiind violentă.

Dinactele aflate la dosar, spune acuzarea, rezultă că, la momentul produceriiincendiului, la salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi era de serviciuFlorentina Cîrstea – asistent medical, care, conform menţiunilor din fişapostului, avea obligaţia supravegherii permanente a nou-născuţilor aflaţi înacel salon, susţin procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivăînaintată instanţei.

"Astfel,la data de 16 august, la ora 18.24, Florentina Daniela Cîrstea a părăsitsalonul de terapie intensivă nou-născuţi şi a intrat în salonul de cezariene,acolo unde se afla martora Daniela Mihăescu. Ulterior, inculpata a ieşit dinsalonul de cezariene şi a intrat în toaleta situată vizavi. După aproximativ unminut, a ieşit din toaletă şi a revenit în salonul de cezariene, mergând prinuşa comună în salonul de nou-născuţi, unde a discutat cu martora ClemenţaFlorea (în acest interval de timp martora Daniela Mihăescu părăsise salonul decezariene întrucât fusese chemată să asiste la o naştere prin cezariană laetajul 1). În timp ce inculpata discuta cu martora Clemenţa Florea, incendiul afost constatat de către martora Maria Bulacu, medic rezident, care a sesizatsistemul cu număr unic de urgenţă 112. Ulterior, inculpata, alarmată deţipetele care se auzeau, a ieşit şi ea pe hol prin uşa salonului decezariene", se arată în documentul citat.

În16 august, Serviciul Omoruri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie aMunicipiului Bucureşti s-a sesizat din oficiu în legătură cu producerea unuiincendiu la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. dr. PanaitSîrbu", în urma căruia au decedat, în salonul de terapie intensivă nou-născuţide la etajul doi, trei bebeluşi, iar alţi opt au fost transferaţi, având arsurigrave, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Grigore Alexandrescu".

Apoi,în 17 şi 18 august au mai decedat doi nou-născuţi la Spitalul Clinic de Urgenţă"Grigore Alexandrescu".

Procuroriiau stabilit că pe 16 august, în jurul orelor 18.30, în salonul de TerapieIntensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie, situat la etajul doial clădirii unităţii sanitare, a izbucnit un incendiu în urma căruia treidintre cei unsprezece nou-născuţi aflaţi în salon au decedat, iar ceilalţi optau suferit vătămări corporale grave - arsuri în proporţie de 50-70 la sută dinsuprafaţa corporală.

"Moarteanou-născutului de sex feminin (Arcudeanu) născut la Spitalul de Obstetrică şiGinecologie «Prof. dr. Panait Sîrbu» a fost violentă. Ea a fost cauzată de oinsuficienţă cardio-respiratorie acută consecutivă unei anoxii-anoxice, încondiţiile unui incendiu intraspitalicesc. Leziunile traumatice constatate laexamenul extern (arsuri de gradul I şi II pe circa 25 la sută din suprafaţacorporală) s-au putut produce prin contact cu atmosferă supraîncălzită şi aulegătură directă de cauzalitate cu decesul. Examenul toxicologic – sângerecoltat la autopsie - conţine cinci la sută carboxihemoglobină. Data decesului:16.08.2010.Acest nou-născut, neînregistrat la starea civilă, a fost identificat princompararea profilului genetic cu profilul genetic al părinţilor, stabilindu-secă părinţii biologici sunt Arcudeanu Mădălina Nicoleta şi Păuna GheorgheStelian", se arată în propunerea de arestare preventivă a asistentei,

Moarteanou-născutului de sex masculin (Benga) născut la Spitalul de Obstetrică şiGinecologie "Prof. dr. Panait Sîrbu" a fost, de asemenea, violentă.

"Moarteaa fost cauzată de o insuficienţă cardio-respiratorie acută consecutivă uneianoxii-anoxice, în condiţiile unui incendiu intraspitalicesc. Leziuniletraumatice constatate la autopsie la examenul extern al cadavrului (arsuri degradele I şi II pe circa 25-30 la sută din suprafaţa corporală) s-au pututproduce prin contact cu atmosferă supraîncălzită şi au legătură directă decauzalitate cu decesul. Sângele recoltat de la cadavru conţine 15 la sutăcarboxihemoglobină. Acest nou-născut, neînregistrat la starea civilă, a fostidentificat prin compararea profilului genetic cu profilul genetic alpărinţilor, stabilindu-se că părinţii biologici sunt Benga Marius şi BengaIleana", au stabilit procurorii.

Aceştiaarată că şi moartea nou-născutului cu număr de identificare trei a fostviolentă.

"Corelânddatele clinice şi paraclinice din foaia de observaţie cu constatărilenecroptice rezultă că moartea a fost cauzată de un şoc post-combustionalsurvenit în evoluţia unor arsuri termice pe circa 60 la sută din suprafaţacorporală (gradul II şi III) în condiţiile unui incendiu intraspitalicesc cuatmosferă supraîncălzită. În afara arsurilor termice nu s-au constatat alteleziuni traumatice. Decesul datează din 17.08.2010. Acest nou-născut,neînregistrat la starea civilă, a fost identificat prin compararea profiluluigenetic cu profilul genetic al părinţilor, stabilindu-se că părinţii biologicisunt Florescu Viorel şi Florescu Violeta", se arată în referatulprocurorilor.

Moarteanou-născutului (Damian) a fost, de asemenea, violentă, fiind cauzată de ointoxicaţie acută cu fum. Procurorii au stabilit că bebeluşul avea arsuritermice de gradul II şi III pe circa 75 la sută din suprafaţa corporală,"prin expunerea la atmosferă supraîncălzită". În afara arsurilortermice nu s-au constatat alte leziuni traumatice. Decesul a survenit în16.08.2010.

"Acestnou-născut, neînregistrat la starea civilă, a fost identificat prin comparareaprofilului genetic cu profilul genetic al părinţilor, stabilindu-se că părinţiibiologici sunt Yilmaz Ali Riza şi Damian Mihaela", au stabilitanchetatorii.

Anchetaa relevat că moartea nou-născutului Datcă Ştefan a fost la fel de violentă,decesul producându-se prin şoc post-combustional complicat cu bronhopneumonie,"consecinţa arsurilor termice de grad II şi III pe circa 30 la sută dinsuprafaţa corporală".

"Leziuniletraumatice termice au caracteristicile morfologice ale arsurilor produse prinexpunere la aer supraîncălzit, excluzând contactul cu flacăra, nefiind afectatăpilozitatea corporală. Între leziunile traumatice şi deces există o legăturădirectă necondiţionată de cauzalitate. Leziunile pot data din data de16.08.2010. Decesul a survenit la data de 18.08.2010, după două zile deinternare la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Grigore Alexandrescu»",arată procurorii.

Potrivitprocurorilor, bebeluşii Săndulescu Radu-Marian, Săndulescu Ştefan-Marin, ComanAna, Coman Ştefan şi Bogdan Constantin au fost internaţi cu diagnostic dearsuri prin flacără pe corp, mâini şi picioare, de gradele II şi III pe 70 lasută din suprafaţa corpului. În cazul celor patru au fost constatate arsuri alecărilor respiratorii, nou-născuţii fiind în şoc post-combustional.

Nou-născutuluiCornean Maria-Daria i s-a stabilit acelaşi diagnostic, cu arsuri de gradele IIşi III pe aproximativ zece la sută din suprafaţa corporală, pe corp, mâini şipicioare, de gradele I şi II pe circa 50 la sută din suprafaţa corporală,acesta având arsuri căi respiratori şi fiind în şoc post-combustional.

"Avândîn vedere cele expuse mai sus, rezultă că asistenta Florentina Cîrstea nu şi-aîndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nua supravegheat în permanenţă copiii aflaţi în salon şi că, părăsind în modnejustificat salonul, a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucniriiincendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor în prima fază adeclanşării focului. Consecinţa acestor încălcări a îndatoririlor profesionalea fost una extrem de gravă, având în vedere că au decedat cinci nou-născuţi şialţi şase au suferit vătămări grave ale integrităţii corporale", se maiarată în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Instanţaa arestat-o pe asistentă sub acuzaţia de ucidere din culptă şi vătămarecorporală din culpă, fiind emis un mandat pentru 29 de zile.

Asistentaa formulat recurs, care se va judeca la Tribunalul Bucureşti.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine