2020-03-30 16:22

Parlamentul European despre demiterea lui Laszlo Tokes: Nu s-a pus vreodată o asemenea problemă

 |  13:53
Parlamentul European despre demiterea lui Laszlo Tokes: Nu s-a pus vreodată o asemenea problemă

Niciunvicepreşedinte al Parlamentului European nu a fost vreodată demis şi nici nu afost înlocuit din funcţie înainte de finalul mandatului său, a comunicat, lasolicitarea MEDIAFAX, Biroul de presă al Parlamentului European.

Însă,potrivit sursei citate, PE a procedat la completarea locurilor devicepreşedinte rămase vacante, cum a fost recent situaţia în care fostulvicepreşedinte Pal Schmitt (PPE, Ungaria) a demisionat, după ce a fost alesmembru al Legislativului de la Budapesta.

Serviciulde presă al PE a amintit în răspunsul transmis că, potrivit regulilor deprocedură ale PE, atunci când un post de vicepreşedinte este vacant, trebuieales unul nou pentru perioada rămasă până la finalul mandatului predecesorului.

Regulamentulde procedură al PE prevede la regula 17, punctul 2 că, în caz de vacantare aunui post, persoana aleasă în loc serveşte până la finalizarea mandatului dedoi ani şi jumătate. Dar niciun punct din regulament nu face explicit referirela demiterea unui vicepreşedinte al PE.

Pede altă parte, într-o postare pe blogul său, europarlamentarul PDL CristianPreda a scris că suspendarea din funcţie a unui vicepreşedinte al PE estefăcută pentru abateri grave, şi nu pentru declaraţii politice şi presupunevotul a trei cincimi din conferinţa preşedinţilor, apoi a două treimi dinmembrii Parlamentului.

PSDa anunţat, vineri, că, odată cu începerea sesiunii PE din toamnă, va cereretragerea lui Laszlo Tokes din funcţiile pe care le deţine, întrucât poziţiaeuroparlamentarului privind autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă un atac laadresa statalităţii României, acesta devenind o ameninţare nu doar pentru ţaranoastră, ci şi pentru Europa.

Larândul său, preşedintele PC, Daniel Constantin, i-a adresat o scrisoarepreşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, solicitând schimbarea luiLaszlo Tokes din funcţia de vicepreşedinte, ca urmare a declaraţiilor"extrem de grave" făcute de acesta la Băile Tuşnad. Liderul PC aapreciat că o astfel de măsură ar fi un semnal dat întregii comunităţi europenecă nu este tolerată intoleranţa şi că dreptul la libera exprimare, precum şiimunitatea declaraţiilor politice nu trebuie folosite pentru a instiga laviolenţă şi conflicte etnice.

Prim-vicepreşedintelePDL Theodor Stolojan a declarat, luni, că Laszlo Tokes este în prezentvicepreşedinte al Parlamentului European, iar în acest for nu este o joacă, însensul că "azi îi dai, mâine îl retragi".

VicepreşedinteleParlamentului European Laszlo Tokes a declarat, joi, la Universitatea de Vară"Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobânditautonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va finevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

"Trebuiesă ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de unmodel de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR -n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", a afirmat Tokes, citatde corespondentul MEDIAFAX.

Vineri,Tokes a lansat o chemare către toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpaticsă continue lupta pentru obţinerea autonomiei. "Lansez o chemare cătrecomunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să revitalizăm cooperareaorganizaţiilor care ne reprezintă interesele şi să mergem mai departe cu luptanoastră pentru obţinerea autonomiei", a spus Tokes.

VicepreşedintelePE a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, cănaţionaliştii români greşesc atunci când cred că maghiarii vor să ia Ardealulromânilor, ei dorind ca, pe lângă suveranitatea României, să aibă dreptul dea-şi gestiona singuri problemele.

PreşedinteleTraian Băsescu a declarat, sâmbătă, la tabăra de la Băile Tuşnad, că areaceeaşi viziune ca întotdeauna, respectiv "autonomie egală pentru toţicetăţenii români, indiferent de etnie".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine