2020-02-28 15:06

Partidul Conservator: Europarlamentarul Jobbik Szegedi Csanad trebuie să fie declarat persona non-grata în România

 |  16:15
Partidul Conservator: Europarlamentarul Jobbik Szegedi Csanad trebuie să fie declarat persona non-grata în România

VicepreşedintelePC Bogdan Diaconu solicită autorităţilor să-l declare pe europarlamentarulJobbik Szegedi Csanad persona non-grata în România în urma declaraţiilorreprezentantului Parlamentului European despre autonomia secuilor.

"Instigareala ieşirea în stradă a secuilor pentru autonomie, venită din parteaeurodeputatului maghiar Jobbik Szegedi Csanad, creează un precedent periculos.Cine este acest partid Jobbik să vină să dea lecţii României ce are de făcut?Denumirea partidului Jobbik aminteşte de un personaj din Războiul Stelelor,Jabba, căruia i se aseamănă ca lăcomie. Dacă politicienii unguri vor o partedin România, trebuie să nu uite că, la fel ca şi în urmă cu secole, când aunăvălit pe aceste meleaguri ca nişte barbari, acest pământ le aparţineromânilor", se arată într-un comunicat.

LiderulPC cere autorităţilor române "să nu mai asiste pasive la incitările ladezmembrarea României şi să-l declare pe europarlamentarul Jobbik SzegediCsanad persona non-grata în România".

"Deasemenea, considerăm că deschiderea de filiale Jobbik în România pentru asusţine autonomia unei părţi din Transilvania este un afront deschis adusConstituţiei statului român şi cerem de aceea ca activitatea acestei formaţiunipolitice să fie interzisă pe teritoriul românesc", se mai arată încomunicat.

EurodeputatulJobbik Szegedi Csanad a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că este deacord "cu fiecare cuvânt al lui Tokes Laszlo" în ceea ce priveşteieşirea secuilor în stradă pentru a cere autonomia, adăugând că şi el şi Tokesse referă la demonstraţii paşnice.Întrebat dacă împărtăşeşte opinia exprimatăde Tokes Laszlo, că secuii trebuie să iasă în stradă pentru a obţine autonomia,eurodeputatul Jobbik a spus că este de acord "cu fiecare cuvânt" alacestuia, dacă altfel nu se poate.

Szegedia subliniat că atât el, cât şi Tokes au în vedere demonstraţii paşnice."Dacă acest model european al autonomiei se poate obţine numai într-unastfel de mod, prin a ieşi în stradă, atunci da, secuii trebuie să iasă pestradă, dar prin demonstraţii paşnice să o obţină. Şi nici Tokes Laszlo nu aconvocat la un război civil sau ca secuii să ia arme în mână. Şi el a vorbit dedemonstraţii paşnice. Sunt de acord cu fiecare cuvânt al lui Tokes Laszlo,fiindcă s-a născut în Ardeal, trăieşte în Ardeal, pe jumătate este şi secui.Dacă cineva are dreptul să spună ce dorinţe au maghiarii din Ardeal, TokesLaszlo este acela", a spus Szegedi.

VicepreşedinteleParlamentului European Laszlo Tokes declara, în 22 iulie, la Universitatea deVară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobânditautonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va finevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

"Trebuiesă ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de unmodel de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR -n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", afirma Tokes.

Adoua zi, Tokes a lansat o chemare către toate comunităţile maghiare din BazinulCarpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomiei. "Lansez o chemarecătre comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să revitalizăm cooperareaorganizaţiilor care ne reprezintă interesele şi să mergem mai departe cu luptanoastră pentru obţinerea autonomiei", spunea Tokes.

VicepreşedintelePE declara, apoi, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că naţionaliştiiromâni greşesc atunci când cred că maghiarii vor să ia Ardealul românilor, eidorind ca, pe lângă suveranitatea României, să aibă dreptul de a-şi gestionasinguri problemele.

"Şinaţionaliştii români greşesc atunci când cred că noi încă vrem să luămArdealul. Nici nu ne trece prin cap aşa ceva. Să discutăm cu cărţile pe masă(motto-ul taberei - n. r.) şi vă atenţionez că nu ne place să jucăm cu cărţifalse. Ardealul îşi imaginează o independenţă care ar putea fi similară înMuntenia şi Oltenia, un regionalism asimetric, aşa ne imaginăm noi autonomiasecuiască. Pe lângă suveranitatea României, vrem şi noi să avem dreptul să negestionăm singuri problemele", spunea Tokes.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine