2019-10-20 04:43

PDL a cerut procedură de urgenţă la Legea pensiilor în Senat, dar Biroul Permanent a respins

 |  13:42

PDLa cerut în Biroul Permanent al Senatului ca reexaminarea Legii pensiilor să sefacă în procedură de urgenţă, însă solicitarea a fost respinsă, PSD, PC şi PNLdeţinând majoritatea în conducerea acestui for legislativ.

Liderulsenatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat că democrat-liberalii au cerutca reexaminarea Legii pensiilor să se facă în procedură de urgenţă, iar Comisiade muncă să facă raportul într-o săptămână, având în vedere că este vorbadespre modificarea doar a unui articol al actului normativ.

Conformlui Rădulescu, reprezentanţii PSD, PC şi PNL au propus, "dupănegocieri", ca raportul comisiei să fie elaborat în aproximativ treisăptămâni. Liderul senatorilor PDL a acuzat opoziţia că doreşte, de fapt, sămenţină "privilegiile" parlamentarilor în privinţa pensiilor.

Rădulescua precizat că PDL va cere şi în plen ca reexaminarea legii să fie făcută înprocedură de urgenţă.

PreşedinteleBăsescu a cerut, joi, reexaminarea legii având obiecţii faţă de un singurarticol al acesteia, respectiv prevederea referitoare la vârsta standard depensionare pentru femei, şeful statului cerând stabilirea acesteia la 63 deani, nu la 65 de ani.

Încazul reexaminării legilor la solicitarea şefului statului, Constituţia nuprevede un termen în care Parlamentul trebuie să reanalizeze actul normativ.Singurele prevederi din legea fundamentală se referă la faptul că preşedinteleţării nu poate cere decât o dată reexaminarea actului normativ şi căpromulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea actului normativadoptat după reexaminare.

Încazul Legii pensiilor, cererea de reexaminare a fost transmisă Senatului, încalitate de primă Cameră sesizată.

Potrivitarticolului 146 din Regulamentul Senatului, în cazul în care preşedinteleRomâniei cere, înainte de promulgare, reexaminarea unei legi adoptate primadată de către Senat, cererea va fi înscrisă în termen de cel mult 30 de zile înproiectul ordinii de zi a acestui for legislativ.

Acelaşiarticol prevede că "reexaminarea legii pe baza cererii preşedinteluiRomâniei se face cu respectarea procedurii legislative".

Prinurmare, Senatul are termen de o lună de zile, începând din 7 octombrie (când afost trimisă cererea de reexaminare), pentru a înscrie proiectul pe ordinea dezi a plenului.

Dela momentul la care este prezentat în Biroul Permanent, Senatul, în calitate deprimă Cameră sesizată, are, potrivit Constituţiei şi propriului regulament, 45de zile pentru a adopta actul normativ, în caz contrar fiind adoptat tacit şitransmis Camerei Deputaţilor în forma în care a sosit la Senat.

Înplus, conform articolului 89 al Regulamentului, Senatul poate prelungi termenulde adoptare tacită la 60 de zile, în cazul legilor "de complexitatedeosebită".

"Caracterulcomplex al legii se stabileşte prin hotărârea plenului Senatului, la propunereaBiroului Permanent, avându-se în vedere elemente precum: întindereareglementării, importanţa domeniului de reglementare, implicaţiile deosebiteîntr-un anumit domeniu şi necesitatea aplicării unor norme comunitare", searată în acelaşi articol.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-09-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray