2020-04-05 07:33

Peste 1.000 case trebuie reconstruite în urma inundaţiilor, Boc cere amplasarea în zone neinundabile

 |  16:22
Peste 1.000 case trebuie reconstruite în urma inundaţiilor, Boc cere amplasarea în zone neinundabile

Aproximativ 1.033 de case vor trebui reconstruite în urmainundaţiilor din această vară, a anunţat duminică premierul Emil Boc,solicitând prefecţilor, într-o videoconferinţă, să supravegheze modul deeliberare a autorizaţiilor, astfel încât casele să fie construite în zoneneinundabile.

Şeful Executivului a arătat că evaluarea pagubelorproduse de inundaţii se apropie de final şi se conturează pagube de sute demilioane de euro.

Boc a precizat că inundaţiile au produs pagube în 37judeţe, în special în Moldova, fiind afectate 6.979 case, din care 5.946 aufost avariate, 182 distruse şi 851 sunt în pericol de prăbuşire. Astfel, vortrebui reconstruite 1.033 de case.

Premierul a arătat că Guvernul va furniza materialelepentru reconstrucţie, iar prefecţii trebuie să monitorizeze modul în care sunteliberate noile autorizaţii de construcţie. Boc a solicitat ca autorizaţiile săfie eliberate rapid, iar casele să fie reconstruite în zone unde nu existăpericol de inundaţii.

Boc a mulţumit prefecţilor pentru modul în care aureacţionat la inundaţii pentru salvarea vieţilor şi diminuarea pagubelor,subliniind că în general reacţia autorităţilor a fost una bună.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că autorităţilelocale au transmis Guvernului peste 90% din centralizările de evaluare apagubelor produse de inundaţii, iar datele indică faptul că totalul acestorpagube este de ordinul sutelor de milioane de euro.

Întrebat de jurnalişti dacă va solicita FMI modificareaţintei de deficit bugetar ca urmare a pagubelor produse de inundaţii, premierula răspuns că Executivul îşi va face "socotelile" şi va lua o decizie.

Datele centralizate până în prezent de către autorităţirelevă că totalul pagubelor produse de inundaţiile înregistrate în acest andepăşesc 400 milioane euro, putând ajunge la aproximativ 450 milioane euro,susţin surse ministeriale.

Datele transmise în urmă cu o săptămână de MinisteruluiDezvoltării indicau că pagubele produse de inundaţii sunt estimate laaproximativ 250 milioane lei (circa 59 milioane euro), în condiţiile în care3.480 de case au fost afectate, alte 250 s-au prăbuşit, iar 31,4 km de drumurinaţionale sunt deteriorate.

La începutul lunii iulie, ministrul Transporturilor, RaduBerceanu, declara că Guvernul ar putea cere FMI discutarea creşteriideficitului convenit, invocând forţa majoră, determinată de inundaţiile care auafectat România.

Berceanu adăuga că, dacă faţă de actualul deficit de 6,8%ar fi acceptată o creştere la 7%, aceasta reprezintă aproximativ 250 demilioane de euro, fonduri care ar putea fi alocate unor proiecte concrete deremediere a efectelor inundaţiilor, care să fie resorbite din punct de vederefinanciar pe parcurs.

Ulterior, premierul Emil Boc a declarat că în discuţiilecu Fondul Monetar Internaţional nu s-a pus problema creşterii deficituluibugetar, iar România va trebui să se încadreze în cel deja stabilit cu Fondul,de 6,8%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-05-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine