2020-04-08 10:04

Peste 1.000 oameni din 160 de localităţi evacuaţi din calea apelor în ultima zi

 |  17:26
Peste 1.000 oameni din 160 de localităţi evacuaţi din calea apelor în ultima zi

Peste160 de localităţi din 22 de judeţe au fost inundate, în ultimele 24 de ore, iaraproape 900 de persoane au fost evacuate din case, în vreme ce peste 2.800 deangajaţi ai MAI şi ai altor structuri au intervenit pentru salvarea persoanelorşi limitarea pagubelor, informează IGSU.

Judeţele afectate în ultimele 24 de ore deinundaţii au fost Alba, Bacău, Botoşani, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi,Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Iaşi,Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Tulcea, Vaslui şi Vrancea, se aratăîntr-un comunicat de presă de joi al Inspectoratului General pentru Situaţii deUrgenţă (IGSU).

Echipelede intervenţie au evacuat aproape 900 de persoane , în intervalul menţionat,apele distrugând şi o locuinţă şi afectând alte aproape 300.

Peste3.200 de gospodării, anexe, curţi şi grădini au fost inundate, precum şiaproape 18.000 de hectare de păşuni şi fâneţe, aproape 15.000 de hectare deteren arabil, aproape 5.000 de hectare de păduri, 16 obiective socio-economice,şase drumuri naţionale, opt drumuri judeţene şi nouă drumuri comunale.

Înplus, viitura a făcut ca şase poduri şi 78 de podeţe să devină impracticabile,iar peste 300 de fântâni au fost colmatate.

Pentrulimitarea pagubelor şi salvarea vieţilor omeneşti au intervenit peste 2.800 deangajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), ai MinisteruluiApărării Naţionale (MApN) şi ai altor structuri.

Aceştiaau acţionat cu peste 400 de mijloace de intervenţie, dintre care 216 dindotarea inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

RâulSiret a atins în cursul dimineţii de joi debite maxime în zona localităţiiPaşcani, iar viitura se îndreaptă spre localitatea Nicolae Bălcescu, undehidrologii estimează că va ajunge vineri dimineaţă.

Înceea ce priveşte debitele Dunării, acestea sunt foarte apropiate de nivelulatins în 2006, pe sectoarele din dreptul localităţilor Brăila - Galaţi - Tulceaşi Delta Dunării.

Încontinuare, aceste debite sunt în creştere, pe sectorul Brăila-Galaţi, iar perâul Siret se creează efectul de remuu (apa din Dunăre urcă pe cursulSiretului) pe o lungime de 25 de kilometri.

Viiturade pe Prut, venită din Ucraina, a trecut de Oroftiana. Momentan, debitulPrutului, la staţia Rădăuţi Prut, este în creştere, respectiv de 2.130 de metricubi pe secundă. Acest debit este preluat în acumularea Stânca Costeşti, undes-a adunat un volum de peste 300 de milioane de metri cubi de apă.

Meterologiiau prelungit avertizarea Cod galben de ploi, noua atenţionare emisă joidimineaţă fiind valabilă pentru Moldova, nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei,precum şi zona Carpaţilor Orientali, până vineri la ora 9.00.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-11-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine