2019-07-23 03:54

Peste 2.000 de pelerini, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou

 |  19:31
Peste 2.000 de pelerini, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou

Peste 2.000 de pelerini, 600 de preoţi şi membri aiSfântului Sinod prezenţi în prima zi a sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nouocrotitorul Bucureştilor, care a început sâmbătă în Capitală, pentru prima datăfiind aduse la Catedrala Patriarhală părticele ale sfintei Cruci.

Sărbătoarea a început sâmbătă la ora 10.30 cu oprocesiune. Părticele din lemnul Sfintei Cruci a fost adus de la BisericaSfântul Spiridon Nou întâlnindu-se la baza dealului cu moaşte ale SfântuluiDimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Mii de pelerini au sosit încă de la miezul nopţii pentrua participa la această sărbătoare. Dar cea maivrednică dintre pelerine este bucureşteanca Liţa Tudor care a sosit încă devineri, de la ora 10.00 pentru a fi prima care sărută sfintele moaşte şi lemnulSfintei Cruci.

"Vin de 20 de ani la această sărbătoare. Nu merg la alte sărbătoripentru că sunt din Bucureşti şi-mi este greu. Dar de 20 de ani sunt prima caremă aşez la coadă pentru a ajunge la racla cu sfintele moaşte. La ora 10.00 eramnumai eu, dar în câteva minute au mai venit alte trei persoane", a spusfemeia.

Ea a adăugat că până la miezul nopţii se adunaseră în jur de câteva zeci deoameni. Dar de la ora 1.00 noaptea şi până dimineaţa dealul Mitropoliei s-aumplut de lume, astfel că la slujba sfintei liturghii de la 11.00 erau,potrivit jandarmilor, peste 2.000 de oameni, coada întinzându-se pe 500 demetri.

Totodată la slujbă au participat peste 600 de preoţi şi înalţi ierarhimembri ai Sfântului Sinod cât şi mitropolitul Pavel de Drama şi o delegaţie dinGrecia care a adus la Bucureşti racla cu lemnul Sfintei Cruci. Este pentru adoua oară când lemnul Sfintei Cruci este adus în Româna, pentru prima dată în2004 la Iaşi pe vremea aceea PF Daniel fiind mitropolit al Moldovei şiBucovinei.

În cuvântul său, patriarhul Daniel a explicat însemnătatea Sfintei Cruci."Când mărturisim credinţa ortodoxă în Sfânta Treime ne însemnăm cu semnulsfintei cruci. Instrument de tortură şi de ocară în antichitate crucea a fosttransformată de Hristos în semn de biruinţă a iubirii smerite asupraegoismului, semn de biruinţă al sfinţeniei asupra păcatului şi semn de biruinţăal vieţii asupra morţii", a spus PF Daniel.

El a precizat totodată că puterea sfintei cruci a lui Hristos cunoscută maiales sfinţii martiri ca sfântul mare mucenic Dimitrie izvorâtorul de mir sausfinţii cuvioşi ca sfântul cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi. Dar şiapărătorii credinţei ortodoxe în luptă cu păgânismul sau cu ereziile, cum aufost sfinţii împăraţi Constantin şi Elena.

"Sfântul Constantin cel Mare a descoperit în anul 312 crucea luiHristos pe cer, iar sfânta Elena în anul 326 la Ierusalim în pământ. Iată acumaceastă sfântă cruce a lui Hristos descoperită de sfinţii Împăraţi Constantinşi Elena a ajuns la noi la Bucureşti în preajma sărbătorilor sfântului maremucenic Dimitrie şi sfântului cuvios Dimitrie cel Nou amândoi fiind ocrotitoriai Capitalei României", a mai spus PF Daniel.

El a precizat că aducerea sfintei cruci din Grecia în România la hramulCatedralei Patriarhale este un simbol al comunităţii frăţeşti între Bisericaortodoxă a Grecia şi Biserica Ortodoxă Română şi între cele două popoare.

Peste 200 de jandarmi asigură ordinea în Dealul Mitropoliei, unde au fostamplasate corturi de către Crucea Roşie, care împart ceaiuri şi sandvichuripelerinilor.

Peste 340.000 de români îşi serbează onomastica, marţi, 26 octombrie,de Sărbătoarea Sfântului Dumitru


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-01-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray