2020-02-19 20:04

Peste 50 de persoane au murit şi aproape 110 au fost rănite în acest an din cauza oboselii la volan

 |  22:37
Peste 50 de persoane au murit şi aproape 110 au fost rănite în acest an din cauza oboselii la volan

Peste 50 de persoane au murit şi aproape 110 au fostrănite din cauza oboselii la volan, de la începutul anului şi până în prezentfiind înregistrate 93 de accidente rutiere grave, potrivit Poliţiei Române.

Conform statisticilor, de la începutul anului şi până în prezent, pe fondul oboselii la volans-au produs 93 de accidente rutiere grave, soldate cu 51 de persoane decedate,84 de persoane vătămate corporal grav şi 24 rănite uşor, se aratăîntr-un comunicat de sâmbătă al Poliţiei Române.

"Analizând cauzele şi efectele accidentelor rutiere cu consecinţegrave produse în ultima perioadă de timp, s-a constatat că oboseala la volaneste un factor determinant care influenţează gradul de nerespectare a normelorrutiere, fapt care conduce la producerea de accidente rutiere", a precizatsursa citată.

Poliţiştii le recomandă şoferilor ca, la primele semne de oboseală (starede moleşeală, clipire frecventă, înceţoşarea privirii), să întrerupă călătoria,să parcheze maşina într-un loc sigur şi să se odihnească "până larefacerea totală a capacităţilor psiho-motorii necesare conducerii însiguranţă".

Consiliul Naţional pentru Siguranţa Transporturilor din Marea Britanie aexaminat activitatea desfaşurată de către şoferii implicaţi în accidenterutiere ca urmare a oboselii şi au stabilit că acei conducători auto care dorm mai puţin de şase ore sau care auperioada de somn întreruptă sunt cu mult mai predispuşi la a produce accidentede circulaţie din cauza oboselii.

Potrivit unor studii, şoferii care parcurg distanţe mari saupleacă în concedii nu trebuie să conducă pe timpul nopţii şi după-amiaza,deoarece oboseala la volan se instalează cu precădere în două perioade alezilei, respectiv între orele 2.00 şi 2.59, când bioritmul şi vizibilitatea suntreduse, şi 15.00-15.59, când oboseala acumulată în timpul zilei are mareinfluenţă asupra capacităţii de conducere.

"S-a constatat că există mai multe etape ale oboselii la volan - de lao oboseală uşoară la aţipire şi apoi adormire. De cele mai multe ori, obosealaeste asemănată cu o altă cauză gravă de producere a accidentelor de circulaţie,şi anume neatenţia în conducerea autovehiculelor. Oboseala la volan, ca şicauză principală a accidentelor, joacă un rol minor în accidentele produse înoraş, faţă de cele produse în afara localităţii, având în vedere faptul cădistanţele parcurse şi timpii consumaţi sunt relativ mici", se mai aratăîn comunicatul citat.

Traficul rutier va fi monitorizat şi în acest sfârşit de săptămână,poliţiştii de la Rutieră acţionând pe cele mai importante drumuri cu efectivemărite şi cu aparate de măsurare a vitezei dispuse în punctele cu risc crescutde accident.

Totodată,traficul rutier a fost supravegheat şi din elicopter, care a survolat, sâmbătăîntre orele 6.00 şi 11.00, Autostrada A2 şi DN22C - tronsonulCernavodă-Constanţa, pentru a veni în sprijinul echipajelor de poliţie rutieră.Elicopterul Inspectoratului General de Aviaţie din MAI va acorda sprijinpoliţiştilor rutieri şi duminică, între orele 18.00 şi 21.30, în funcţie devalorile de trafic.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine