2020-03-30 17:15

PNL îi cere lui Băsescu să-i retragă Ordinul Steaua României lui Laszlo Tokes

 |  14:08
PNL îi cere lui Băsescu să-i retragă Ordinul Steaua României lui Laszlo Tokes

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat,luni, că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să-i retragă lui Laszlo TokesOrdinul Steaua României, pentru ultimele declaraţii privind Ţinutul Secuiesc,decoraţia fiindu-i acordată acestuia în decembrie 2009. "Am constatat căpreşedintele României l-a decorat, în decembrie 2009, pe domnul Laszlo Tokes cuOrdinul Steaua României. În opinia noastră, această decoraţie ar trebuiretrasă", a declarat Mihai Voicu.

El a apreciat că declaraţiile lui Laszlo Tokes sunt"într-un anumit crescendo, pentru că ele nu sunt noi". "Elementulde noutate este că, pentru prima dată, domnul Laszlo Tokes, care este demnitaral statului român, este europarlamentar, instigă la ieşiri în stradă pentruacţiuni care vin să încalce Constituţia. Respingem astfel de atitudini, însă neîntrebăm care este explicaţia pentru lipsa de reacţie a autorităţilor statuluiromân pentru astfel de declaraţii. Nici preşedintele, nici primul-ministru nuau avut o atitudine. Mai mult decât atât, l-am văzut pe domnul preşedinteîncadrat de Laszlo Tokes şi de premierul Ungariei la o manifestaţie a uneiorganizaţii. În consecinţă, sunt două chestiuni care, în opinia noastră artrebui făcute", a declarat Voicu.

El a adăugat că europarlamentarii PDL ar trebui să-iretragă sprijinul lui Tokes în ceea ce priveşte susţinerea pentru funcţia devicepreşedinte al PE.

Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo adeclarat, joi, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă omicroregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibilşi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă înstradă. "Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie,secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi maifi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră",a afirmat Tokes.

Vineri, Tokes a lansat o chemare către toate comunităţilemaghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomiei."Lansez o chemare către comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic sărevitalizăm cooperarea organizaţiilor care ne reprezintă interesele şi sămergem mai departe cu lupta noastră pentru obţinerea autonomiei", a spusTokes.

Vicepreşedintele PE a declarat, sâmbătă, la Universitateade Vară de la Băile Tuşnad, că naţionaliştii români greşesc atunci când cred cămaghiarii vor să ia Ardealul românilor, ei dorind ca, pe lângă suveranitateaRomâniei, să aibă dreptul de a-şi gestiona singuri problemele.

"Şi naţionaliştii români greşesc atunci când cred cănoi încă vrem să luăm Ardealul. Nici nu ne trece prin cap aşa ceva. Să discutămcu cărţile pe masă (motto-ul taberei - n. r.) şi vă atenţionez că nu ne placesă jucăm cu cărţi false. Ardealul îşi imaginează o independenţă care ar puteafi similară în Muntenia şi Oltenia, un regionalism asimetric, aşa ne imaginămnoi autonomia secuiască. Pe lângă suveranitatea României, vrem şi noi să avemdreptul să ne gestionăm singuri problemele", a spus Tokes.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional Steaua României îngrad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.

Conferirea decoraţiei a fost motivată, potrivitdecretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţiadin Decembrie 1989, "în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţiide care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică apoporului român împotriva dictaturii comuniste".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-08-27Parerea ta...

ERETELE
26 Iul 2010

Antonescu-fetita cere nici mai mult nici mai putin DARAMAREA GUVERNULUI,desi acesta este legal constituit.Cere de asemenea DARAMAREA LUI BASESCU,legal instalat in functie.Ce decoratii ar trebui sa-i fie retrase acestuia pentru declaratiile iresponsabile pe care le face zilnic la posturile tv ale lui FELIX-turnatorul si ale lui NUS-informatorul;evident nici una ,din simplul motiv ca nu are nici-o distinctie,nici la propriu nici la figurat.Cel mult PRESEDINTELE ar„putea”sa-i motiveze ABSENTELE din
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine