2020-02-16 21:12

Poliţistul Cristian Cioacă, condamnat la închisoare în cazul Elodia

 |  15:57

Poliţistulbraşovean Cristian Cioacă a fost condamnat, luni, de Curtea de Apel Braşov, latrei ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care este judecat pentruviolarea corespondenţei prin email a avocatei Elodia Ghinescu, dispărută înaugust 2007.

Potrivitlui Silviu Barbu, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Braşov, Cioacă a fostcondamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar în acelaşi timp i-aufost impuse mai multe obligaţii. Astfel, Cioacă are obligaţia de a se pune ladispoziţia organelor de urmărire, să anunţe dacă îşi schimbă domiciliul saulocul de muncă, precum şi mijloacele sale de existenţă.

Înceea ce-l priveşte pe hackerul Marian Niţu, trimis în judecată în acelaşidosar, acesta a primit o pedeapsă de un an şi şase luni cu suspendare.

DeciziaaCurţii poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile de la pronunţareasentinţei, urmând să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

CristianCioacă a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în februarie 2009,alături de hackerul Adrian Niţu, pentru acces fără drept la sistemeinformatice, restricţionare fără drept a accesului la date informatice şitransferul neautorizat de date informatice.

Ceade-a treia persoană cercetată în acest dosar este fostul coleg al lui Cioacă,Marius Sebastian Breazu, ofiţer de poliţie judiciară la IPJ Braşov. Acestaînsă nu a fost trimis în judecată, fiindu-i aplicată doar o sancţiuneadministrativă.

CristianCioacă a refuzat să dea orice declaraţie în faţa procurorilor cu privire laacest caz. În schimb, el a recunoscut în faţa presei că a intrat de pecalculatorul bun comun al celor doi soţi în contul de Yahoo Messenger al soţieisale.

Potrivitrechizitoriului întocmit de procurori, în 2 septembrie 2007 Cioacă şi Breazu auintrat pe calculator în contul de Yahoo Messenger al Elodiei Ghinescu. Lasfatul lui Breazu, Cioacă a accesat şi căsuţa de email, apoi a transferatdatele pe un alt calculator, precum şi pe un CD, unde a creat unfolder intitulat "Înşelătorii".

Deasemenea, Cioacă a trimis email-urile Elodiei, prin internet, şi sorei sale AnaMaria Ene. Ulterior, după ce a urmărit o emisiune la OTV, Cioacă, prinintermediul lui Dan Diaconescu şi a altor două persoane din cadrul aceleiaşiteleviziuni, a luat legătura cu hackerul Adrian Niţu. Cioacă l-a determinat peNiţu să acceseze, de asemenea fără drept, sistemul informatic al serverelor dee-mail, pe care erau stocate mesajele de la adresa de email a avocateiGhinescu, încălcând astfel măsurile de securitate prin folosirea în modfraudulos a numelui de utilizator şi a parolei de autentificare.

PoliţistulCristian Cioacă a fost chemat, în 13 februarie 2009, la DIICOT Braşov, unde is-a comunicat că i s-a schimbat încadrarea juridică în cadrul urmăririi penale,devenind din instigator autor în dosarul violării corespondenţei prin e-mail asoţiei sale. Schimbarea încadrării juridice a lui Cioacă a venit ca urmare adeclaraţiilor date în faţa procurorilor de fostul său coleg Marius SebastianBreazu.

Dosarula fost deschis în noiembrie 2007 ca urmare a plângerilor formulate de familiaavocatei dispărute din Braşov şi a Baroului de Avocaţi din Braşov. În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, Cioacă şi Niţu riscă între trei şi 12ani de închisoare.

Penumele lui Cristian Cioacă a fost emis mandat de arestare preventivă pentru 29de zile conform unei decizii din 24 ianuarie 2008 a Înaltei Curţi de Casaţie şiJustiţie, însă acesta a stat doar câteva zile în arestul Inspectoratului dePoliţie Judeţean (IPJ) Braşov întrucât a fost eliberat sub control judiciar.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine