2020-02-28 14:48

Pompierii care au intervenit la incendiul de la Giuleşti şi au salvat bebeluşii, avansaţi în grad

 |  11:58
Pompierii care au intervenit la incendiul de la Giuleşti şi au salvat bebeluşii, avansaţi în grad

Şaptepompieri care au intervenit la incendiul din 16 august, de la MaternitateaGiuleşti şi au scos bebeluşii din Secţia de Terapie Intensivă au fost avansaţiîn grad, din dispoziţia ministrului Vasile Blaga, pentru "profesionalismulşi determinarea de care au dat dovadă în exercitarea misiunii".

MinistrulAdministraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a dispus avansarea în gradulprofesional următor, înaintea îndeplinirii stagiului minim, a pompierilor dincadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dealu Spirii" alMunicipiului Bucureşti - Secţia Grozăveşti care au intervenit în primelemomente la stingerea incendiului izbucnit la Secţia de Neonatologie de laSpitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof.dr. PanaitSârbu".

"Pentruprofesionalismul şi determinarea de care au dat dovadă în exercitarea misiunii,au fost avansaţi la gradul de căpitan, locotenentul Florin Tiberiu Chirea, lagradul de plutonier adjutant şef, plutonierul adjutant Cristian Manole Vîlcu,la gradul de plutonier adjutant, plutonierul major Petrişor Ştefan, la gradulde plutonier major, plutonierii Lucian Stamate, Marius-Ionuţ Simionescu,Cristian Constantin Nicolae şi Marian-Aurel Dumitru", se arată într-uncomunicat de luni al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

În urmaintervenţiei tuturor echipajelor de pompieri la incendiul din 16 august, de laMaternitatea Giuleşti au fost salvate şi evacuate 60 de femei însărcinate şi 42de nou-născuţi, care au fost transportaţi, ulterior, la alte spitale dinCapitală, a precizat sursa citată.

CristianVîlcu, unul din pompierii care au intervenit la incendiul de la MaternitataGiuleşti, a povestit, pentru Gândul, că el a reuşit să scoată trei din cei 11copii aflaţi în salonul de terapie intensivă unde a izbucnit incendiul. Despreprimul pe care a apucat să-l scoată, acesta îşi aminteşte că "aveaculoarea violet, cu depuneri de funingine".

"Aldoilea, pe care l-am luat în braţe, şi-a deschis un ochişor. Am simţit că măpriveşte cu acel ochi albastru, micuţ, ca o boabă de piper. Sper şi mă rog săfie în viaţă. Acel ochi mă urmăreşte şi acum. Nu pot să îi uit privirea. Altreilea pe care l-am salvat era într-un pătuţ mobil. Din cauza flăcărilor şitemperaturii ridicate, pătuţul în care stătea se încinsese şi frigea tot",mai spunea Vîlcu.

El precizacă, alături de echipa sa, a reuşit ca în doar patru minute să-i scoată dinsalonul în flăcări pe toţi cei 11 copii. Intervenţia a fost însă îngreunată defaptul că aparatele şi dotările din salon fuseseră afectate de incendiu,paturile fiind, spre exemplu, extrem de fierbinţi iar incubatoarele lipite şiînchise ermetic - lucru care însă a fost benefic pentru micuţii aflaţiînăuntru, care astfel au fost protejaţi de fum.

"Incubatoareleerau lipite de la căldură şi nu le puteam scoate afară cu totul. Unii erauînchişi ermetic în incubatoare. Aceia au fost cei mai protejaţi de fum,funingine încinsă şi foc. În patru minute am scos afară cei 11 copilaşi",a povestit Vîlcu.

După ce areuşit să-i scoată pe toţi din salonul afectat de explozie şi flăcări, Vâlcu şiechipa sa au continuat intervenţia, protejându-i şi pe ceilalţi 30 de copii dinpavilionul alăturat de fumul emanat de incendiu, până când flăcările au foststinse în totalitate.

"Dupăsalvarea copilaşilor, am intrat în pavilionul alăturat, unde erau 30 deincubatoare. Se oprise curentul şi oxigenul. Am intrat, copiii erau bine. Ampus cârpe umede la uşi şi geamuri, ca să nu intre fumul la ei. «Rămâneţi aicipână vin forţele de sprijin!», le-am spus asistentelor care îi îngrijeau pemicuţi. În zece minute am lichidat incendiul", conchide Vâlcu.

Cincibebeluşi, doi băieţi şi trei fete, au murit şi alţi şase sunt răniţi grav înurma incendiului care a avut loc în 16 august, la Secţia de Terapie IntensivăNou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti din Capitală.

Primii treibebeluşi au murit în 16 august, având probleme cardiorespiratorii, iar altul adecedat o zi mai târziu. Încă un bebeluş a murit, în noaptea de 18 spre 19august, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu". Şase bebeluşisunt internaţi din 16 august la Spitalul "Grigore Alexandrescu", undeau fost duşi imediat după explozia de la Maternitatea Giuleşti.

ParchetulÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a declanşat o anchetă sub aspectulcomiterii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă dinculpă.

Procurorulşef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul ParchetuluiÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Marius Iacob, a declarat, vineri, cătemperatura înregistrată în incendiul de la Secţia de Terapie Intensivă aMaternităţii Giuleşti a atins peste 200 de grade Celsius, expertiza tehnică îndomeniu fiind una extrem de complexă.

Procurorulşef a precizat că au fost audiate mai multe persoane, declaraţiile fiindcontradictorii, însă a reieşit că asistenta responsabilă de secţia unde s-aprodus incendiul nu a fost în zonă.

Întreagaconducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizareaanchetei, în urma dispoziţiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timpdupă ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţiisanitare. Unitatea sanitară a fost închisă până la finalizarea anchetei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine