2020-02-16 21:47

Ponta: Măsurile de modificare a Codului Fiscal sunt aberante, multe sunt inaplicabile

 |  17:45
Ponta: Măsurile de modificare a Codului Fiscal sunt aberante, multe sunt inaplicabile

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, dupăşedinţa BPN, că măsurile adoptate de modificare a Codului Fiscal sunt aberante,că multe dintre acestea sunt inaplicabile, el apreciind că nesiguranţa fiscalăînrăutăţeşte situaţia economică a României. "Măsurile adoptate demodificare a Codului Fiscal sunt aberante, iar multe dintre ele suntinaplicabile. Această nesiguranţă fiscală nu face decât să înrăutăţească situaţiaeconomică a ţării şi să ne pună într-o stare de inferioritate faţă de ţăriledin jur, care iau măsuri anticriză, care au o politică fiscală mult maicoerentă şi mai logică decât a României", a spus acesta.

Guvernul a decis, miercuri, ca normele metodologice deaplicare a recentelor modificări la Codul Fiscal decise de Guvern, prin care afost extinsă baza de impozitare, să nu fie deocamdată adoptate, ci prezentateîn dezbatere publică de către Ministerul Finanţelor, urmând să fie aprobateluni.

Proiectul de norme relevă că plata contribuţiilorindividuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj va fi impusă şipersoanelor cu venituri de natură profesională pentru care asigurarea însistemul asigurărilor pentru şomaj este în prezent facultativă.

Prin modificările efectuate recent asupra Codului Fiscal,Guvernul a stabilit că orice venituri de natură profesională, altele decât celesalariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit şi contribuţiiindividuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări deşomaj, baza de calcul la care se aplică aceste contribuții fiind de cincisalarii medii brute pe economie.

Documentul stabileşte totodată că aceste contribuţiiindividuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj se datorează şiîn situaţia în care veniturile de natura profesională sunt realizate depersoane pentru care legea permite în prezent ca asigurarea în sistemul asigurărilorpentru şomaj să fie facultativă.

În acelaşi timp, persoanele care realizează venituri denatură profesională, pentru care se datorează contribuţii individuale deasigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj, vor ficonsiderate ca asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii şi alasigurărilor pentru şomaj.

Declaraţiile de asigurare în sistemul public de pensii şiîn sistemul pentru şomaj trebuie depuse în termen de 30 zile de la data la carepersoanele fizice cu venituri de natură profesională sunt considerate ca fiindasigurate obligatoriu, prin efectul legii, la casa teritorială de pensii şi,după caz, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau amunicipiului Bucureşti din raza de domiciliu sau de reşedinţă a persoanelorasigurate. Declaraţiile de asigurare trebuie actualizate în termen de cincizile lucrătoare de la data modificării cuantumului veniturilor de naturăprofesională, prin depunerea unei declarații pe proprie răspundere care săateste noul cuantum al veniturilor profesionale realizate.

Persoanele care realizează venituri de naturăprofesională provenind din drepturi de autor şi drepturi conexe au obligaţia dea actualiza declaraţiile de asigurare până la data de 31 martie a anului,pentru anul anterior în care s-au realizat veniturile de natură profesională.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-01-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine