2020-08-07 22:13

Premieră! Papa a postat pe Twitter

 |  16:34
Premieră! Papa a postat pe Twitter

Papa Benedict al XVI-lea a postat, miercuri, primul său mesaj pe contul său oficial de Twitter, de pe o tabletă electronică, ce i-a fost adusă de oficialii Consiliului pontifical al comunicaţiilor sociale şi de un responsabil al platformei de microblogging, Claire Diaz-Ortiz. După ce i-a binecuvântat pe cei 4.500 de credincioşi adunaţi în sala Paul al VI-lea pentru audienţa sa săptămânală, papa, în vârstă de 85 de ani, a postat primul său tweet.

Tableta i-a fost pusă pe o masă acoperită cu o ţesătură roşie. După ce i s-a arătat cum funcţionează dispozitivul, Benedict al XVI-lea, zâmbitor, uşor ezitant, a apăsat pe tasta care i-a permis să trimită primul mesaj pe Twitter al unui suveran pontif din istorie. "Dragi prieteni, mă bucur foarte mult să intru în contact cu voi pe Twitter. Mulţumesc pentru răspunsurile voastre generoase. Vă biencuvântez pe toţi din toată inima", a scris suveranul pontif în primul mesaj pe care l-a postat de pe contul său de pe Twitter - @pontifex - care a depăşit, cu puţin timp înainte de expedierea acestui prim mesaj pragul de un milion de "followers".

În 40 de minute, mesajul său a fost preluat în versiunea sa din limba engleză de peste 15.600 de ori. Mesajul a fost difuzat în alte şapte limbi: italiană, spaniolă, portugheză, germană, franceză, arabă şi poloneză.Într-un al doilea mesaj, expediat pentru a răspunde unei întrebări referitoare la cea mai bună manieră de a trăi "Anul credinţei", papa Benedict al XVI-lea le-a oferit credincioşilor catolici trei recomandări, în stilul telegrafic al mesajelor de pe Twitter: "Dialoghează cu Iisus, în timpul rugăciunilor, ascultă-l pe Iisus care îţi vorbeşte în Evanghelie, întâlneşte-l pe Iisus prezent în acela aflat la nevoie".

Papa va răspunde, miercuri, la alte două întrebări selecţionate dintre miile de întrebări care i-au parvenit, de la lansarea contului său pe Twitter, în urmă cu o săptămână. În principiu, papa nu "urmăreşte" pe nimeni pe Twitter. Pe 3 decembrie, arhiepiscopul Claudio Maria Celli, preşedintele Consiliului pontifical pentru comunicaţii speciale, a spus că prezenţa pe Twitter a papei Benedict al XVI-lea, aflat în fruntea unei biserici care are 1,2 miliarde de credincioşi catolici, se explică prin "dorinţa sa (a papei) de a intra în dialog cu femeile şi bărbaţii din zilele noastre, acolo unde se află aceştia". Potrivit aceleiaşi surse, "va fi un dialog care va respecta omul din zilele noastre şi adevărurile sale".

Întrebat de jurnalişti despre riscurile unor reacţii imediate şi ostile, pe Twitter, faţă de mesajele papei, Greg Burke a spus că Twitter este "o piaţă liberă a ideilor, iar acesta este un lucru bun". Papa "va transmite pe Twitter perle de înţelepciune care îi inspiră inima".

Claudio Maria Celli spune că, pentru început, "papa va extrage trei sau patru întrebări din seria de mesaje primite" despre credinţă şi va încerca "să le dea răspunsuri satisfăcătoare".Pe 27 iunie 2011, papa Benedict al XVI-lea a postat un mesaj pe contul de Twitter al Sfântului Scaun, cu ocazia lansării site-ului , primul portal multimedia al Vaticanului, redactat în mai multe limbi. Însă acel mesaj nu a fost postat de pe contul său personal.

De când contul pontifical a fost dat publicităţii, mii de persoane i-au adresat întrebări papei Benedict al XVI-lea. Întrebările - unele serioase, altele ironice, critice sau chiar ofensatoare - i-au fost adresate într-un hashtag dedicat special liderului Bisericii Catolice. Din acest eşantion de întrebări, unele, care aveau legătură cu credinţa, au fost condensate de Secretarul de Stat şi supuse atenţiei papei. Papa speră că prezenţa sa pe Twitter va contribui la "o nouă evanghelizare" a ţărilor din Occident. Biserica Catolică înregistra o anumită întârziere în raport cu alte grupuri evanghelice în ceea ce priveşte prezenţa pe Twitter. În prezent, însă, opt cardinali, zeci de episcopi şi câteva sute de preoţi şi călugăriţe au conturi pe Twitter.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-10-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz