2020-04-07 10:53

Preşedintele Băsescu a inspectat inspectează digul de pe Dunăre de la Galaţi

 |  16:13
Preşedintele Băsescu a inspectat inspectează digul de pe Dunăre de la Galaţi

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, marţi după-amiază,la Galaţi, pentru a inspecta digul construit pe malul Dunării pentru apărareaoraşului. Şeful statului a ajuns în municipiul Galaţi în jurul orei 15.15. El aspus că este optimist că digul va rezista.

În ultima săptămână, când în judeţele Moldovei au avutloc inundaţii puternice, Traian Băsescu a mers în judeţele Suceava, Bacău şiBotoşani.

Digul de protecţie a oraşului Galaţi, lung de 4,5kilometri şi înalt de 1,5 metri, a fost finalizat, marţi, în prezentlucrându-se doar la consolidarea lui şi la evacuarea apelor care seinfilitrează în anumite puncte.

Digul este format din saci umpluţi cu nisip, aşezaţideasupra digului de beton existent. În prelungire, pe două străzi alecartierului Valea Oraşului există hidrobaraje care au la bază peste peste250.000 de saci cu nisip.

Conform autorităţilor locale, dacă digul de la Galaţi vaceda va fi înregistrat cel mai mare dezastru urban de după cel de-al doilearăzboi mondial.

Autorităţile locale spun că se va impune evacuarea aaproximativ 8.000 de persoane din zona inundabilă.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, sedeclară convins că digul ridicat pentru apărarea municipiului Galaţi va rezistaşi că nu se va impune spargerea digului de la Cotu Pisicii, operaţiune care arafecta cinci localităţi şi aproximativ 7.000 de persoane.

Ministrul a spus că pentru realizarea digului de la Galaţia fost luat în considerare un debit pe Siret, înainte de localitatea Şendreni,spre 2.500 de mc/s, dar, în zonă situaţia este "în regulă", debitulscăzând la 1.400 mc/s.

Potrivit lui Blaga, cu o zi în urmă în zona Cotu Pisiciia fost trimisă, cu un elicopter, o echipă de pirotehnişti, iar împreună cureprezentanţi de la Apele Române a fost stabilită zona în care s-ar putea creao breşă în dig dacă situaţia o va impune.

"Convingerea mea esta că digul care a fost ridicatla Galaţi va rezista. Concluzia este că digul va rezista. Nici acolo (la CotuPisicii - n.r.) nu sunt oamenii bucuroşi pentru astfel de soluţii, dar echipanoastră, împreună cu cele ale ANAR, a stabilit care ar fi zona unde s-ar puteacrea breşa, dar convingerea mea este că nu o vom face", a declarat, marţi,ministrul Blaga.

El a precizat că, într-o astfel de situaţie, cincilocalităţi şi 30.000 de hectare de teren agricol ar fi parţial inundate, iaraproximativ 7.000 de persoane vor fi afectate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-01-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine